Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onnodige reparatie uitgevoerd

Vraag gesteld door A. el Haddouchi op 8 november 2020

Ik heb pech gehad in Spanje was verplicht om mijn auto te laten maken om dat mijn verblijf langer dan 2 weken was bij aankomst in Nederland blijkt dat de reparatie onnodig was want de onderdelen zijn nog goed omdat ik dezelfde reparatie had in Nederland 1 maand ervoor en had de onderdelen meegenomen en had het ook aangegeven! Hoe kan ik dit oplossen? Het is aanzienlijk groot bedrag.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een reparatie laten uitvoeren aan uw auto. Hierbij is o.a. de hogedrukpomp vervangen. Bij een bezoek aan Spanje vertoonde de auto opnieuw gebreken. Na contact met de ANWB alarmcentrale heeft u de auto ter reparatie aangeboden aan een Spaanse dealergarage. Hier is toen, één maand na de eerste vervanging, opnieuw o.a. de hogedrukpomp vervangen. U heeft het vervangen onderdeel meegekregen van de Spaanse garage. Bij terugkomst in Nederland heeft u, uw Nederlandse onderhoudsgarage geconfronteerd met de reparatie in Spanje. Onderzoek door uw onderhoudsgarage heeft aangetoond dat de vervangen hogedrukpomp niet vervangen hoefde te worden. U wilt graag weten wat uw rechtspositie tegenover de garages en of u (een gedeelte van) de kosten terug kunt vorderen.

Garantie op reparatie/vervanger
Op grond van de BOVAG voorwaarden heeft u in beginsel garantie op vervangen onderdelen en uitgevoerde werkzaamheden. In geval van een noodreparatie in het buitenland, dient de garantiegever de kosten aan deze derde garage te vergoeden tot maximaal het prijspeil, zoals dit in het bedrijf van de garantiegever geldt.

De garantiegever heeft echter aangetoond dat er geen sprake was van een gebrekkig onderdeel of onkundige montage. Zonder tegenbewijs lijkt een beroep op vergoeding van de kosten door de garantiegever, daarom niet haalbaar.

Vervanging onnodig
Als u kunt bewijzen dat de Spaanse garage een onnodige reparatie/vervanging heeft uitgevoerd, dan hoeft u deze kosten in beginsel niet te betalen. Uit het rapport van uw onderhoudsgarage volgt dat de vervanging onnodig was, maar dit kan mogelijk door de Spaanse garage worden weersproken. Het is raadzaam om een onafhankelijk expertise bureau te laten vaststellen dat de hogedrukpomp ten onrechte is vervangen.

Conclusie
Vergoeding van de door u gemaakte kosten door de garantiegever lijkt niet haalbaar. Als u kunt aantonen dat de garage in Spanje onnodig o.a. de hogedrukpomp heeft vervangen, kunt u deze ‘schade’ verhalen op deze garage. Omdat het Spaanse recht van toepassing is, raad ik u aan rechtsbijstand in te schakelen. Als u een rechtsbijstandsverzekering met dekking voor geschillen in het buitenland heeft, raad ik u aan deze in te schakelen. Ook kunt u bemiddeling vragen aan ECC Nederland. Zij bemiddelen in grensoverschrijdende geschillen in de EU.

Voor meer informatie over uw rechten bij klachten na een reparatie, verwijs ik u graag naar onze website.

Hierboven is aangegeven wat uw rechtspositie is ten opzichte van de betrokken partijen. Mogelijk kan de ANWB u nog verder helpen met praktische tips. Uw dossier zal daarom onder de aandacht van de betreffende afdeling worden gebracht.