Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongeldigverklaring van code 95 op mijn rijbewijs

Vraag gesteld door op 3 oktober 2020

Ik heb een brief gekregen over de ongeldigverklaring van code 95 op mijn rijbewijs. Op mijn rijbewijs staat achter B en BE geen code 95. Achter C en D staat wel de code 95.

Ik ben geen beroepschauffeur en ik gebruik de categorieën met een code 95 niet meer. Ik gebruik mijn rijbewijs alleen voor B en BE. Mijn vraag is nu: moet ik mijn rijbewijs nu toch tussentijds verlengen om het geldig te houden voor de categorieën B en BE?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een brief ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de ongeldig verklaring van code 95 op uw rijbewijs. Deze code staat achter C en D, en niet achter B en BE. U bent geen beroepschauffeur meer en u gebruikt de categorieën met code 95 niet meer. Uw vraag is of u uw rijbewijs toch tussentijds moet verlengen.

In de brief wordt verwezen naar de website van het CBR en van de Rijksoverheid. U kunt ook een informatielijn bellen.  Onder andere vindt u hier de volgende informatie:

Wat betekent  dit voor uw rijbewijs

Wilt u na 1 december 2020 niet (meer) beroepsmatig blijven rijden? Bent u geen beroepschauffeur op een bus of vrachtauto? En bent u niet van plan na 1 december 2020 nog beroepsmatig te rijden? Dan heeft u geen nieuwe code 95 op uw rijbewijs nodig. U dient wel binnen één maand na 1 december 2020 bij de gemeente een nieuw rijbewijs zonder code 95 aan te vragen.

U heeft hiervoor de volgende mogelijkheden:

  1. U moet binnen 4 weken na 1 december 2020 uw rijbewijs vervangen bij de gemeente. U krijgt dan een rijbewijs zonder code 95 met dezelfde looptijd als uw huidige rijbewijs. Hiervoor is geen medische keuring nodig.
  2. Heeft u voor 1 december 2020 bij het CBR al een Gezondheidsverklaring ingediend omdat uw rijbewijs binnenkort verloopt? Dan kunt u uw rijbewijs vernieuwen zodra de Verklaring van geschiktheid door het CBR is afgegeven.