Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe importauto van dealer blijkt na twee jaar niet in orde

Vraag gesteld door op 18 september 2020

Ik heb twee jaar geleden een auto gekocht bij een Bovag aangesloten garage. Deze garage importeert auto's zogenaamd rechtstreeks van de fabriek, ietwat kilometers gereden, zodat dit scheelt in de belasting. De auto was destijds 1 jaar oud met 4xxx km's.

Een jaar na aankoop bleek dat er in de deur rechtsvoor dempingpanelen missen. De monteur gaf aan dat dit kan betekenen dat de deur vervangen is en niet compleet is overgezet. Dit was balen, maar hier heb ik nooit last van gehad en verder dus ook niet meer over nagedacht.

Deze week is de auto voor onderhoud bij de merkdealer geweest, zij belde mij op met de vraag of de auto ooit een ongeluk heeft gehad. Naast de gerepareerde schade die zij ontdekte, bleek er speling op het stuurhuis te zitten en zijn o.a. de stuurkogel rechtsvoor vervangen door niet originele onderdelen. Conclusie van de dealer: "Auto heeft een ongeluk gehad en is snel opgelapt om te verkopen."

Nu is het allemaal binnen de APK en hij kan nog even mee, maar grote kans dat volgend jaar alles vervangen moet worden en dit is een kostbare klus volgens de garage.

De vraag waar ik mee zit, kan ik hier iets mee? De kans is namelijk groot dat mijn auto een stuk minder waard is, mocht ik hem willen verkopen. OF ik heb een hoop kosten aan reparaties komend jaar...

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U hebt twee jaar gelden een auto bij een Bovag-autobedrijf gekocht. De auto was destijds 1 jaar oud en had ongeveer 4000 km gelopen. Ongeveer 1 jaar na aankoop bleek dat de deur rechtsvoor vervangen is en de demping panelen ontbraken. U heeft hier verder niets mee gedaan. Onlangs is bij de grote beurt door een merkdealer vastgesteld dat de auto schade heeft gehad. Hoewel nu nog goed genoeg voor de APK moet een groot aantal dure reparaties worden uitgevoerd. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Dwaling

Als is vastgesteld dat de auto een schadeauto is en hierover niets is verteld door de verkoper en u kunt aantonen dat u de koop, bij een juiste voorstelling van zaken niet was aangegaan, dan kunt u de overeenkomst vernietigen op grond van dwaling. De verkoper heeft, als verder gezwegen is over het verleden, zijn mededelingsplicht geschonden. Als de verkoper niet van het schadeverleden op de hoogte was, is er mogelijk sprake van wederzijdse dwaling. In dat geval moet u aantonen dat u voldoende onderzoek naar de auto heeft gedaan voordat u overging tot koop.

Let op, een vordering tot vernietiging op grond van dwaling verjaart na 3 jaar na ontdekking van de dwaling. Gesteld kan worden dat bij het ontdekken van de vervangen deur deze termijn is aangevangen.

Conformiteit

Als de auto door het schadeverleden niet de eigenschappen bezit die voor normaal gebruik nodig zijn, de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mocht hebben en de gebreken al aanwezig waren op het moment van aflevering, kunt u kosteloos herstel van deze gebreken eisen van de verkoper

Conclusie

Naar mijn idee zal een beroep op non-conformiteit lastig zijn. U zult moeten bewijzen dat de auto niet voor normaal gebruik geschikt is en dat de auto niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan op grond van de overeenkomst mocht hebben. Ook zult u moeten bewijzen dat de gebreken al aanwezig waren op het moment van aflevering door de verkoper.

U hebt mogelijk meer succes met een beroep op dwaling. De koopovereenkomst wordt dan vernietigd. De koop heeft dan nooit plaatsgevonden waardoor u de betaalde geldprijs als onverschuldigd kunt terugvorderen. De verkoper moet de auto dan terug nemen.

Als u de auto wilt houden, raad ik u aan met de verkoper in gesprek te gaan en te zoeken naar een redelijke oplossing. Het zal lastig zijn om een tegemoetkoming in de kosten af te dwingen, omdat het niet vaststaat dat de geleverde auto non-conform is. Als u van de koop af wilt, zult u een beroep moeten doen op dwaling.

Voor meer informatie over dwaling verwijs ik u graag naar onze website.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, raad ik u aan deze in te schakelen.