Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet betaling van tol autowegen Italië

Vraag gesteld door op 24 september 2020

Vandaag ontving ik een brief van Nivi S.p.A. Firenze inzake 'niet betaling van tol autowegen volgens artikel 176 italiaanse verkeerswet'. Mandaat verleend door aotostrade per l'italia spa. Het betreft de datum 30-07-2018. Tolstation Rosignano (oprit) naar tolstation Padova Sud (afrit). Ik betaal altijd met VISA. Er zijn die dag 2 kleine afschrijvingen geweest. Maar geen tolrekening zoals vermeld van €28,80 en met deze vordering bijkomende kosten tot een totaalbedrag van €63,26.

Hoe zit dit nu? Ik kan me niet voorstellen dat ik de tolweg af kan komen zonder te betalen. Ik ben me dus van geen kwaad bewust. Wat nu? Moet zo'n boete niet binnen 365 dagen verstuurd worden volgens de italiaanse wetgeving? Afschriften van bonnetjes heb ik natuurlijk niet meer.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft onlangs een brief ontvangen van het Italiaanse incassobureau Nivi. Het incassobureau vraagt u om de niet betaalde tol alsnog te betalen vermeerderd met rente, incasso- en procedurekosten. U betaalt de verschuldigde tol altijd met Visa Card en u wilt graag weten of de naheffing tol terecht aan u is opgelegd. Ook wilt u graag weten of de incassobrief u tijdig is verstuurd.

Incassobrief

Als u op het moment van de overtreding in Italië op vakantie was, is het aannemelijk dat de naheffing terecht is opgelegd. Bijna alle snelwegen in Italië zijn tolwegen. Het is goed mogelijk dat een slagboom openstond of dat u per ongeluk via een verkeerde rijbaan de tolweg hebt verlaten. De tol raak verschuldigd voor het gebruik van (een gedeelte van) de snelweg en betalen in Italië kan ook achteraf.

Problemen met het betalen van tol

Langs de Italiaanse snelweg zijn diverse servicecentra met de aanduiding Punto Blu. Voor vragen over de tolwegen en mislukte betalingen kunt u hier terecht. Het is raadzaam om bij twijfel over de (niet) betaalde tol e.e.a. te bespreken bij een Punto Blu servicepunt. Hiermee voorkomt u incasso van de verschuldigde tolbedragen en de bijkomende kosten achteraf.

Verjaring 

De incasso door Nivi S.p.A. in opdracht van de Italiaanse tolwegexploitant is gebruikelijk. Deze naheffing is een civiele vordering. De verjaringstermijn is 10 jaar. De 360 dagentermijn die voor verkeerovertredingen geldt is hier niet van toepassing.  Ook hoeven deze naheffingen niet aangetekend te worden verstuurd.

Als u niet op tijd betaalt, kan de vordering worden gestuurd naar de politie. U kunt dan naast de vordering een boete opgelegd krijgen. Deze boete ligt tussen 85 en 338 euro.

Conclusie

Waarschijnlijk heeft u de Italiaanse tolweg verlaten zonder tol te betalen, omdat een slagboom openstond of omdat u een verkeerde rijbaan heeft gekozen. De naheffing van de tol is gerechtvaardigd en de incasso door Nivi in opdracht van de Italiaanse autoriteiten is gebruikelijk.

Tenzij u bezwaar heeft dat u kunt onderbouwen met bewijs, adviseer ik u de vordering van Nivi te voldoen.

Voor meer informatie over tol in Italië verwijs ik u graag naar onze website.