Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nachtbril vs. zonnebril in de nacht

Vraag gesteld door H. Verkroost op 11 november 2020

Klopt mijn gedachte?! Zonneglazen met Cat.2 en Cat.3 filterglazen (kleur 25% en donkerder) zijn NIET TOEGESTAAN tijdens autorijden in schemering en ‘s nachts. Cat.4 (90%) is algeheel verboden de auto, ook overdag, omdat dit een gletscher/poolbril is. Is dit juridisch afgedekt? Mijn vriendin kocht op BVA auctions een nachtzichtbril (ook al ben ik opticien van beroep), naar wat binnen kwam was een overzetbril net 70% bruin getinte en gepolariseerde glazen. Heeft u voor mij uitleg wat (wettelijk) is toegestaan cq. verboden is.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het rijden met zonnebril. Zonnebrillen worden binnen de Europese Unie aangeboden in vier categorieën. Waarbij de eerste categorie het meeste licht door laat en categorie tot 80% van het licht blokkeert. U wilt graag weten met welke categorieën zonnebrillen het is toegestaan om aan het verkeer deel te nemen.   

De wet
De hoofdregel is dat het verboden is om een gevaar op de weg te vormen of het verkeer te hinderen (Artikel 5 Wegenverkeerswet). Als het gebruik van een zonnebril van negatieve invloed is op veilige deelname aan het verkeer, is het zodoende niet toegestaan om te rijden met die zonnebril.

Geen specifieke regel
Voor het gebruik van zonnebrillen in het verkeer is geen specifieke regel opgenomen in de wet. Het gebruik van een zonnebril is zodoende toegestaan, zolang het gebruik van dit persoonlijke beschermingsmiddel niet van negatieve invloed is op een veilige deelname aan het verkeer.

Geschiktheid
Over het algemeen geldt dat een zonnebril uit categorie 2 voldoende bescherming biedt tegen fel licht en zodoende het meest geschikt is voor gebruik in de auto. Ook wordt in het algemeen aanvaard dat een categorie 4 zonnebril niet geschikt is voor gebruik tijdens deelname aan het verkeer.

Conclusie
Er bestaat geen wettelijke regeling die het besturen van een voertuig met een zonnebril verbiedt. Ook geldt er geen verbod voor het dragen van een zonnebril in de nacht of schermering. Wel moet u te allen tijde voorkomen dat u gevaar of hinder veroorzaakt of kan veroorzaken. Zolang u veilig en verantwoord kunt rijden en het voertuig goed kunt besturen, geldt er geen verbod.

Hoewel er geen (wettelijk) verbod bestaat, loopt u wel een (financieel) risico ingeval van betrokkenheid bij een ongeval. U bent zelf verantwoordelijk om te beoordelen of het veilig is de auto te besturen terwijl u een zonnebril draagt.

Voor meer informatie over aansprakelijkheid bij een ongeval, verwijs ik u graag naar onze website.