Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minimum afstand caravanmover tot het wegdek

Vraag gesteld door G. Ungerer op 28 augustus 2020

Juni 2019 heeft expert Mickel deze vraag beantwoord. Bij mijn huidige caravan Eriba Feeling met Reich mover is de afstand 10.3 cm. Ik wil dit laten ombouwen naar mijn nieuwe caravan ook een Eriba Feeling. Nu beweert de caravandealer dat de verzekeringen een minimale afstand van 11 cm eist. Zijn de wettelijke eisen het afgelopen jaar gewijzigd?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

Uw caravandealer geeft aan dat verzekeringen een minimale afstand van 11 cm eisen voor bodemvrijheid van de mover tot het wegdek.

In de regeling voertuigen is hier niets over terug te vinden. Er is dus geen wet die zegt dat een mover minimaal 11 cm speling tot het wegdek moet hebben. Het kan zijn dat een moverfabrikant dit bij de montageinstructies vermeldt, omdat er met minder speling tot het wegdek een risico op schade of niet goed functioneren is. Het zijn dan de inbouwvoorschriften van de fabrikant, maar dat is wat anders dan een wettelijke eis.

Het is mij niet bekend dat er in caravanverzekeringen met regelmaat gesproken wordt over een minimale bodemvrijheid. U kunt dit natuurlijk in uw eigen polis terugvinden of uw verzekering dit toevallig wel als voorwaarde opgenomen heeft.

Ik kan me wel voorstellen dat een verzekering schade aan het aanbouwdeel niet zal vergoeden als dat het gevolg is van een ondeskundige inbouw.

Het lijkt me dus raadzaam de inbouwvoorschriften van de fabrikant van de mover te volgen.