Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een gemeente een door de ANWB aangegeven bewijzering blokkeren?

Vraag gesteld door F.G.D. van Cappellen op 14 september 2020

Ik heb een 25-km scooter met verbrandingsmotor. Ik volg de door de ANWB aangegeven fietsroutes door NL, aangegeven door de bekende wegwijzers. Regelmatig word ik gehinderd door bord G13 (fietspad). Er wordt ook geen alternatieve bewijzering gegeven. Mag dit?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U volgt met regelmaat met uw snorscooter (met verbrandingsmotor) de ANWB fietsroutes en wordt daar veelvuldig geconfronteerd met verkeersbord G13. (onverplicht fietspad). U vraagt zich af  of een wegbeheerder in zulke gevallen gehouden is een alternatieve route (wel toegankelijke voor snorfietsers met verbrandingsmotor) aan te bieden.

Artikel 5 lid 3 RVV

Op de fiets mag u het onverplichte fietspad gebruiken. Op de snorfiets met een benzine motor mag je alleen op het onverplichte fietspad met de motor uit. Originele wettekst: "Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken. Bestuurders van snorfietsen uitgerust met een verbrandingsmotor mogen het onverplichte fietspad slechts gebruiken met uitgeschakelde motor."

In de wet zijn regels vastgelegd voor het plaatsen van bebording. Bijvoorbeeld qua afstand tot de weg, hoogte vanaf de grond, etc. In de ‘Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens’ staan, naast algemene eisen, per bord deze regels vermeld. Voor het bord G13 staan hier echter geen specifieke voorschriften in. Helaas voor u is er dus geen verplichting in de wet opgenomen m.b.t. het aanbieden van een alternatieve route indien sprake van een onverplicht fietspad.
 
Desondanks raad ik u aan de wegbeheerder te wijzen op de ongemakken waar u als bestuurder van een snorscooter in de praktijk tegen aan loopt. Wellicht is de desbetreffende wegbeheerder genegen gehoor te geven aan uw verzoek. Nee heeft u, ja kunt u krijgen!