Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleine olievlek op A1

Vraag gesteld door P.F.J. de Meere op 6 augustus 2020

Vorig jaar kreeg ik met mijn wagen pech. Mijn motor is opgeblazen een wagen die twee jaar oud is. Maar goed ik kon netjes aan de kant zetten om hem weg te slepen. Er stond meteen een meneer van de RDW en die zag een kleine vlek olie op de uitvoerstrook. De verzekering kreeg een bericht van RDW hierdoor is er een schadeformulier ingevuld  En afgelopen maandag kreeg ik te horen dat de schade is € 5200.

Hierdoor ben ik mijn vijftien schadevrije jaren kwijt geraakt plus € 1000 eigen risico betalen. Kan dat want die olie vlek is nooit schoongemaakt want is dit gewoon een spooknota? Ik word hierdoor flink gestraft mijn auto kosten zelf betaald € 8000, en nu gaat de verzekering flink omhoog +2 zit ik nu.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft pech gehad met uw auto. U heeft de auto aan de kant gezet, maar er blijkt een olievlek op het wegdek te zijn achtergebleven. U moet de schade die de olie aan het wegdek heeft veroorzaakt, vergoeden. Uw verzekeraar betaalt de schade, maar nu is uw verzekeringspremie verhoogd.

U bent aansprakelijk gesteld voor het veroorzaken van de schade aan het wegdek. U moet nu bewijzen dat uw auto geen olie heeft gelekt en dat de olievlek al aanwezig was, toen u de auto aan de kant zette. Dit bewijs kan bijvoorbeeld met een verklaring van de garage zijn waaruit blijkt dat uw auto geen olie heeft gelekt.

Om aan te tonen dat de olievlek al aanwezig was, kunt u mogelijk bij de wegbeheerder informeren of er al eerder melding is gedaan van een olievlek op de bewuste plek. Als het gaat om een (auto)snelweg is de wegbeheerder Rijkswaterstaat.

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u uw zaak bij deze verzekeraar indienen.