Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geldigheid Duits Puntensysteem

Vraag gesteld door op 1 september 2020

Hoelang blijft een punt bij een verkeersovertreding op je naam staan in Duitsland?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het strafpuntensysteem in Duitsland. U wilt graag weten hoe lang een strafpunt geregistreerd blijft.

Strafpunten in Duitsland

Strafpunten kunnen naast een geldelijke sanctie worden opgelegd, nadat een verkeersovertreding is geconstateerd. Dit systeem geldt ook voor niet Duits ingezetenen. Na 8 strafpunten volgt een rijontzegging in Duitsland.

Tijdsverloop

Door tijdsverloop komen geregistreerde strafpunten te vervallen. Afhankelijk van het soort overtreding geldt steeds een termijn waarna de strafpunten vervallen. Bij lichte verkeersovertredingen waarbij één strafpunt is opgelegd, de zogenoemde ´verkehrssicherheitsbeeinträchtigenden Ordnungswidrigkeiten´ geldt een termijn van 2,5 jaar. Voor de zwaardere verkeersovertredingen waarvoor 2 strafpunten zijn opgelegd, de zogenomede ´besonders verkehrssicherheitsbeeinträchtigenden Ordnungswidrigkeiten´, een termijn van 5 jaar. De drie strafpunten opgelegd bij de zware verkeer gerelateerde vergrijpen, vervallen na 10 jaar.

Educatieve maatregel

Het is mogelijk om het aantal punten ééns in de vijf jaar (met één punt) te verlagen. U volgt dan vrijwillig en op eigen kosten een cursus. Zodra u in totaal 4 of 5 strafpunten heeft wordt u hierover geïnformeerd.

Voor verdere informatie over het strafpunten systeem in Duitsland verwijs ik u graag naar de website van het Duitse Kraftfahrt Bundesamt.

Ook verwijs ik u graag naar onze website voor nadere informatie over verkeersboetes in Duitsland.