Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geflitst in Duitsland zonder foto bestuurder

Vraag gesteld door P. Vriesema op 21 augustus 2020

Ik heb een foto van mijn auto die geflitst is in Duitsland.
Hier op is de bestuurder niet te zien, Ook niet weg gemaakt, en is de bijrijder duidelijk in beeld. Die dus weg gemaakt had moeten worden.

Moet ik deze betalen of kan ik hier in beklag mee gaan.
Moet ik daarvoor naar het stadhuis in de buurt voor gaan in Duitsland?
 

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U bent in Duitsland geflitst, maar op de foto staat niet de bestuurder, maar alleen de bijrijder. U vraagt of u daarom in beroep kunt gaan of dat u de boete moet betalen.

Anders dan in Nederland krijgt in Duitsland niet de kentekenhouder, maar de bestuurder de boete. Daarom wordt aan de voorzijde geflitst. Nu de bestuurder niet zichtbaar id op de foto, zou u in beroep kunnen gaan tegen de bekeuring. U kunt aangeven dat u niet de gefotografeerde persoon bent. Doorgaans staat op de bekeuring die u krijgt toegestuurd, vermeld hoe u beroep kunt aantekenen. U hooft daarvoor niet naar Duitsland te gaan. Of uw beroep succesvol zal zijn, kan ik niet beoordelen.

Mogelijk krijgt u eerst een zg. 'Anhörungsbogen' of 'Zeugenfragenbogen' toegestuurd. U moet dat formulier terug sturen. Uw persoonsgegevens moeten correct zijn ingevuld. U kunt in dat formulier aangeven dat de foto niet juist is nu alleen de bijrijder erop staat. U bent echter niet verplicht om een verklaring te geven.

Meer informatie over boetes uit het buitenland vindt u op onze website.