Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantie remschijven

Vraag gesteld door op 9 september 2020

Februari 2019 remschijven en blokken laten vervangen van BMW X5 bij BMW dealer. Nu 18 maanden later en 28000 km gereden trilt de auto bij remmen en zijn het de remschijven. Hoe zit het met de garantie? Wil graag weten voordat de auto weer bij de garage staat.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U hebt begin vorig jaar o.a. de remschijven van uw auto laten vervangen door een dealergarage. Onlangs is gebleken dat de remschijven opnieuw moeten worden vervangen. De dealergarage heeft u gevraagd de auto voor diagnose langs te brengen. U wilt graag weten of u recht heeft op een reparatie/vervanging onder garantie.

Garantie en wettelijke rechten

Op de vervanging/reparatie van de remschijven zijn de Bovag voorwaarden van toepassing verklaard. Uit deze voorwaarden volgt dat op het onderdeel fabrieksgarantie wordt gegeven. Naast een eventuele fabrieksgarantie heeft u op grond van de wet recht op een product dat voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben is o.a. afhankelijk van de aard van het gebrek, de kilometrage en de leeftijd.

Aard van het gebrek

Het is op dit moment nog onduidelijk waarom de remschijven opnieuw vervangen moeten worden. Onder normale omstandigheden mag van remschijven worden verwacht dat deze na ongeveer 80.000 tot 100.000 km aan vervanging toe zijn. In uw geval zijn de schijven al na 24.000 km aan vervanging toe.

Non-conformiteit

De overmatige slijtage duidt op een onderliggend gebrek. U zult moeten bewijzen dat er sprake is van een gebrek dat u niet hoefde te verwachten en dat het gebrek al bestond op het moment van aflevering. Dit lijkt in dit geval geen problemen te geven. Op grond van de wet kan de koper van een non-conform product, kosteloos herstel van het gebrek eisen van de verkoper.

Conclusie

Er lijkt sprake te zijn van non-conformiteit. Als niet kan worden aangetoond dat het gebrek het gevolg is van een aan u toe te rekenen omstandigheid, kunt u kosteloos herstel van de remschijven eisen van de verkoper op grond van art. 7:17 jo. 7:21 BW. Ik raad u aan om het voertuig voor aan te bieden aan de dealergarage. Mocht de dealergarage het gebrek niet kosteloos willen verhelpen en geen duidelijk reden noemen, waarom er geen sprake is van non-conformiteit, dan kunt u het geschil voorleggen aan de geschillencommissie.

Voor meer informatie over non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.