Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Einde garantie keuring discussie

Vraag gesteld door H. Hamer op 25 oktober 2020

BMWmotor gekocht bij een motorzaak met 2 maanden garantie, 2 weken voor afloop een einde garantie keuring laten doen bij BMW motor dealer. Na telefonisch overleg rapport opgestuurd. Melding dat de remschijven versleten zijn vanwege grens van BMW wordt niet geacceoteerd omdat de eigenaar dat geldklopperij vindt en andere merken andere grenzen voeren. Als optie krijg ik de mogelijkheid remschijven tegen inkoopsprijs via hem te betrekken. Ik vind dit eigenlijk vreemd aangezien bij auto APK welzeker de fabrieksgrens wordt gehanteerd. Wat vind u?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij een garantiekeuring is gebleken dat de dikte van de remschijven van uw BMW motorfiets onder de fabrieksnorm zitten.

Feitelijk is vervanging dan noodzakelijk. Elke auto en motorfabrikant geeft een dergelijke minimale dikte op en in het kader van het onderhoud is vervanging dan gebruikelijk. Dat andere merken een andere norm hanteren zou best kunnen, maar te dun is te dun. Ik denk dat u de verkoper wat dat betreft aan zijn verplichting kunt en moet houden, desnoods schriftelijk. Zie daarvoor aanvullend ons stappenplan

Overigens wordt bij de auto APK niet de remschijfdikte opgemeten maar mogen de schijven geen dusdanige slijtage vertonen dat er gevaar op breuk ontstaat. De keurmeester gaat niet met een micrometer aan de slag om de dikte te meten. De APK staat voor de minimale veiligheidseisen en is er bij uw motor sprake van achterstallig onderhoud aldus de fabrieksnorm. De verkoper dient dat toch te respecteren.