BPM-afdracht tweedehands auto voor particuliere aankoop auto
Vraag gesteld door op 24 september 2020
Ik ben van plan een 2ehands personenbus te kopen bij een Nederlands autobedrijf. De bus is afkomstig van de overheid of leasemaatschappij (is me niet helemaal duidelijk) en geveild door de Domeinen. Aangezien ik die ga kopen als particulier wordt dit een "marge" auto waarbij de BTW en BPM in de prijs verkoopprijs zit.
Aangezien er diverse rekenmethoden zijn voor de BPM komen daar ook verschillende bedragen uit. Stel dat de verkopende garage een verkeerde berekening maakt en te weinig BPM aan mij berekende. Loop ik dan het risico dat ik naderhand nog een naheffing zou kunnen krijgen van de Belastingdienst? Of gaat die naheffing naar het autobedrijf?
Antwoord van Chaim
ANWB ExpertU bent voornemens een occasion te kopen van een garagebedrijf. Het garagebedrijf heeft de auto gekocht bij domeinen roerende zaken (DRZ). U wilt graag weten of u een risico loopt op een naheffingsaanslag BPM, als het garagebedrijf een onjuiste aangifte BPM zou doen en een naheffing zou volgen.
BPM
Belasting van personenauto’s en motorvoertuigen moet op aangifte worden voldaan. De belasting raakt verschuldigd op het moment dat een auto ter registratie in het Nederlandse kentekenregister wordt aangeboden.
Aangifte door autobedrijf
Als een ander de auto ter registratie aanbiedt dan de persoon op wiens naam het voertuig gesteld wordt, is deze ander gehouden de aangifte BPM te doen. Onder bijzondere voorwaarden kan een autobedrijf dat regelmatig voertuigen ter registratie aanbiedt, de BPM per tijdvak voldoen.
Pas nadat aangifte BPM is gedaan kan de kentekencard worden afgegeven door de RDW.
Naheffing
De aangifte door het garagebedrijf wordt pas gecontroleerd, nadat de BPM is betaald. Als een autobedrijf de belasting per tijdvak voldoet, kan het dus voorkomen dat de auto al verkocht is voordat een naheffingsaanslag wordt opgelegd. In dat geval kan het autobedrijf de nageheven BPM meestal niet meer verhalen op de koper van de auto.
Als geen aangifte BPM is gedaan, dan kan de BPM alsnog worden geheven bij de persoon op wiens naam het kenteken gesteld is of bij de persoon die het voertuig feitelijk ter beschikking heeft.
Conclusie
De naheffingsaanslag die kan volgen na een incorrecte aangifte BPM zal worden opgelegd aan het autobedrijf dat de aangifte heeft gedaan. Het garagebedrijf zal proberen deze naheffing op u te verhalen. Ik raad u aan de koopovereenkomst goed te bestuderen op de mogelijkheid om een naheffing BPM op u te kunnen verhalen.
Voor meer informatie over de BPM aangifte verwijs ik u graad naar de website van de belastingdienst.
Deel deze pagina