Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Duitsland voor geen ruimte geven aan hulpvoertuigen in langzaam rijdend verkeer

Vraag gesteld door F.R. van Ravenswaaij op 29 september 2020

Wij reden deze zomer in de buurt van Karlsruhe in langzaam rijdend verkeer, toen er een politieauto met alleen zwaailichten voorbij reed met een derde agent die vanaf de achterbank video opname maakte. Terwijl wij ruimte maakten gelijk met het andere verkeer, zodat de politieauto tussen ons door kon rijden, werden wij op de film genomen. Wij verwonderden ons hierover omdat hier geen geluidssignalen gebruikt werden.

Eenmaal thuisgekomen, hebben we een Bussgeldbescheid gekregen van 228 euro voor het niet vrijlaten van een corridor. Is hier enige ervaring mee? Het lijkt mij meer buitenlander pesten omdat er al een agent op de achterbank klaar zat om iedereen te filmen, maar ook omdat het verkeer langzaamrijdend was en niet stilstond.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Deze zomer reed u in Duitsland in langzaam rijdend verkeer. Er kwam een politieauto met alleen zwaailichten voorbij met achterin een agent die aan het filmen was. U moest, net als het andere verkeer, plaats maken zodat de politieauto tussen het verkeer door kon rijden. Enige tijd later ontving u hiervoor een boete. Uw vraag is of hier ervaring mee is.

In Duitsland is het verplicht om, als zich op een auto(snel)weg een file vormt, een Rettungsgasse vrij te maken. Dat is een middendoorgang voor de hulpdiensten. Deze ruimte moet al worden vrijgemaakt als het verkeer nog rijdt. Immers op het moment dat het verkeer stilstaat, wordt het lastig om deze ruimte alsnog vrij te maken. Dat levert oponthoud op voor reddingswerkers en tijd is op dat moment belangrijk. Doe je dit niet dan kun je hiervoor een hoge boete krijgen.

Deze regels en meer informatie over verkeersregels in Duitsland vindt u op onze website.