Bekeuring van niet betalen tol Italië 2018

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 november 2020

Wij hebben een bekeuring ontvangen van het niet betalen van tolgeld in italie ( como) op 9 juli 2018.

Als wij dit 2 jaar gelden hadden gekregen had ik dit meteen betaald. De datum en route kloppen want wij zijn daar op die die datum en plek geweest. nu is het 2 jaar en 4 maanden later. de brief is helemaal in het nederlands  en ook in Nederland afgestempeld, ook is het raar want als je niet betaald gaan de tolpoorten toch ook niet open en kan je niet verder rijden. Ik moet binnen 30 dagen betalen na datum. de datum is 15 oktober maar heb de brief pas op 19 november gekregen. omdat er tegenwoordig zoveel nepmails enz gestuurd worden vind ik het allemaal vreemd. nl de datum, de brief in het nederlands en de tolpoorten. Ik durf eigenlijk niet zo klakkeloos te betalen omdat ik niet weet of dit wel klopt. ik ben bij de politie geweest en heb het CJIB gebeld maar die stuurde ons naar de anwb toe. kunnen jullie ons vertellen dat deze brief wel of niet echt is. de medewerker die ik heb gesproken van de anwb zei dat er meerdere mensen met dezelfde brief contact hebben opgenomen met jullie.

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen voor het niet betalen van tolgeld in Italië in juli 2018. In die tijd bent u daar geweest en de datum en route kunnen kloppen. Het bevreemdt u dat u zo lang na datum deze boete ontvangt en u vraagt zich af of dit wel klopt. 

Tol in Italië
Wie in Italië de tol niet heeft betaald, kan hiervoor achteraf ook in Nederland nog een rekening, aangevuld met een boete, thuisgestuurd krijgen. Soms is dit maanden later. Vaak wordt deze nabetaling en boete geïnd door het European Municipality Outsourcing (EMO), een afdeling van Nivi Credit. Dat is een incassobureau, ingeschakeld door de Italiaanse overheid.

Als u daar op dat tijdstip bent geweest, is het zeer aannemelijk dat de naheffing terecht is opgelegd.  
Het is mogelijk dat de tolpoort openstond, maar dat ontslaat u niet van de verplichting om het tarief toch te betalen. 

Langs de tolwegen zijn servicecentra beschikbaar met aanduiding Punto Blu (blauwe stip) waar u terecht kunt voor mislukte betalingen en vragen.

Verjaringstermijn
De verjaringstermijn van de vordering is tien jaar. De rekening kan worden betaald via de website emo.nivi.it. Daar kan eventueel ook bezwaar worden aangetekend. Bezwaar heeft alleen zin als u er niet bent geweest of als u kunt aantonen dat het bedrag wel is betaald. 

Conclusie
Dat u na zo'n  lange tijd nog een boete heeft ontvangen, is voor Italië niet ongebruikelijk. Zoals u eerder heeft kunnen lezen is het gebruik dat er naast de naheffing een boete wordt opgelegd. Als u niet betaalt, loopt u het risico dat de bedragen oplopen. 

Meer informatie over Tol Italië, vindt u op onze website.