Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekeuring van niet betalen tol Italië 2018

Vraag gesteld door op 21 november 2020

Wij hebben een bekeuring ontvangen van het niet betalen van tolgeld in italie ( como) op 9 juli 2018.

Als wij dit 2 jaar gelden hadden gekregen had ik dit meteen betaald. De datum en route kloppen want wij zijn daar op die die datum en plek geweest. nu is het 2 jaar en 4 maanden later. de brief is helemaal in het nederlands  en ook in Nederland afgestempeld, ook is het raar want als je niet betaald gaan de tolpoorten toch ook niet open en kan je niet verder rijden. Ik moet binnen 30 dagen betalen na datum. de datum is 15 oktober maar heb de brief pas op 19 november gekregen. omdat er tegenwoordig zoveel nepmails enz gestuurd worden vind ik het allemaal vreemd. nl de datum, de brief in het nederlands en de tolpoorten. Ik durf eigenlijk niet zo klakkeloos te betalen omdat ik niet weet of dit wel klopt. ik ben bij de politie geweest en heb het CJIB gebeld maar die stuurde ons naar de anwb toe. kunnen jullie ons vertellen dat deze brief wel of niet echt is. de medewerker die ik heb gesproken van de anwb zei dat er meerdere mensen met dezelfde brief contact hebben opgenomen met jullie.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen voor het niet betalen van tolgeld in Italië in juli 2018. In die tijd bent u daar geweest en de datum en route kunnen kloppen. Het bevreemdt u dat u zo lang na datum deze boete ontvangt en u vraagt zich af of dit wel klopt. 

Tol in Italië
Wie in Italië de tol niet heeft betaald, kan hiervoor achteraf ook in Nederland nog een nahffing thuisgestuurd krijgen. Soms is dit maanden of zelfs jaren later. Vaak wordt deze nabetaling geïnd door het Nivi S.p.A. of het het European Municipality Outsourcing (EMO).

Als u daar op dat tijdstip bent geweest, is het zeer aannemelijk dat de naheffing terecht is opgelegd.  Het is mogelijk dat de tolpoort openstond, maar dat ontslaat u niet van de verplichting om het tarief toch te betalen. 

Langs de tolwegen zijn servicecentra beschikbaar met aanduiding Punto Blu (blauwe stip) waar u (binnen 15 dagen) terecht kunt om mislukte betalingen alsnog te voldoen. 

Verjaringstermijn en bezwaar
De naheffing voor onbetaald tolgeld is een civielrechtelijke vordering. De verjaringstermijn hiervan is tien jaar. De wijze waarop u de vordering kunt betalen staat over het algemeen vermeld op de brief die u heeft ontvangen. Daar wordt ook aangegeven hoe bezwaar kan worden gemaakt. Bezwaar heeft alleen zin als u er niet bent geweest of als u kunt aantonen dat het bedrag wel is betaald. 

Als u niet op tijd betaalt, kan de vordering worden gestuurd naar de politie. U kunt dan naast de vordering een boete opgelegd krijgen. Deze boete ligt tussen 85 en 338 euro.

Conclusie
Dat u na zo'n  lange tijd nog een vordering heeft ontvangen, is voor Italië niet ongebruikelijk. Heeft u geen (met bewijs onderbouwd) bezwaar, dan raad ik u aan de vordering te betalen.

Meer informatie over Tol Italië, vindt u op onze website.