Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afstand tussen snelheidsbord en mobiele flitser

Vraag gesteld door op 17 april 2020

Ik ben recentelijk geflitst na een overgang van een weg met een maximumsnelheid van 60 km/h naar een weg met een maximumsnelheid van 50 km/h.

Mijn auto bevond zich op het moment van flitsen (het punt waar deze op de foto te zien is) op 120 meter van het verkeersbord voor de maximumsnelheid van 50 km/h. De flitser zelf heeft op maximaal 105 meter gestaan (waarschijnlijk minder).

Mag er zo dicht op een wijziging in de maximumsnelheid geflitst worden, en heeft het zin om tegen de boete in beroep te gaan?
 

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een snelheidsboete ontvangen. U vraagt zich echter af of u bezwaar kunt maken daar de mobiele flitser wel kort achter het verkeersbord (verlaging toegestane maximumsnelheid) was geplaatst.

Ja, raad u zeer zeker aan bezwaar te maken tegen de boete, daar de flitser in mijn perceptie niet op de voorgeschreven afstand na het verkeersbord is geplaatst. Ezelsbruggetje hierbij is (bij benadering) snelheid x 3.

Bij een maximumsnelheid van 50 km dient minimaal 140 meter afstand worden bewaard qua flitser. In bijzonder omstandigheden of bij kruispunten kan dit echter afwijken.

Zie voorts de beleidsregels van het Openbaar Ministerie.


NB: Verneem t.z.t. graag of uw bezwaar gegrond is verklaard.

Reactie van de vraagsteller van 15-08-2020:

Mijn bezwaar is gegrond verklaard.