Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advertentieprijs van een auto

Vraag gesteld door L.T.W. Moonen op 13 oktober 2020

Mag een garage meer vragen, in de showroom, voor een auto dan in de advertentie?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over een verschil in de vraagprijs voor een auto door een autobedrijf. In de online advertentie zijn de kosten lager dan het prijskaartje in de showroom. U wilt graag weten of dit is toegestaan.

Advertentieprijs

U mag erop vertrouwen dat u de auto tegen de geadverteerde prijs kunt kopen. Het (online) aanbod van de verkoper kunt u aanvaarden en daarmee is een geldige koopovereenkomst ontstaan.

Afleverkosten

Per 1 november 2016 moeten alle kosten die gemaakt worden om een auto af te leveren in de verkoopprijs zitten. Dit geldt voor alle niet vermijdbare afleverkosten. Hierbij moet u denken aan de leges voor de kentekenplaten en de tenaamstelling of de kosten voor de APK, als de APK op het moment van aankoop verlopen is.

Extra’s

De autoverkoper kan uiteraard ook extra’s aanbieden tegen een meerprijs. Het moet dan wel duidelijk zijn dat het om niet verplichte kosten gaat en welke prijs u voor deze extra’s betaalt. U kunt hierbij denken aan een aanvullende garantie, luxe vloermatten of het bijleveren van een gevarendriehoek, hesjes etc.

Conclusie

U moet de auto kunnen meenemen voor de geadverteerde prijs. Alle verplichte bijkomende kosten moeten in de geadverteerde prijs zijn opgenomen. Het is dus mogelijk dat de prijs in de showroom anders is, als hierbij bijvoorbeeld extra’s bij zijn inbegrepen. U moet dan echter de auto zonder de afleverbeurt mee kunnen nemen voor de geadverteerde prijs.   

Als u de auto niet kunt meenemen voor de geadverteerde prijs kunt u een melding doen bij de Autoriteit Consument en Markt.