Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanhanger met buitenlands kenteken

Vraag gesteld door op 22 november 2020

Mag ik in Nederland met rijbewijs BE met een aanhanger met buitenlands kenteken rijden?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt graag weten of u met uw Nederlands gekentekende auto een aanhanger mag trekken met een buitenlands kenteken.

Ja, dit is toegestaan. Als u een aanhangwagen leent voor incidenteel gebruik dan mag u, ook een voertuigcombinatie met een buitenlands gekentekende aanhangwagen, besturen. Als u de aanhangwagen heeft overgenomen, moet u de aanhangwagen invoeren en een Nederlands kenteken aanvragen.

Voor het rijden met een voertuigcombinatie geldt dat de voertuigen moeten voldoen aan de gestelde eisen, verzekerd moeten zijn en de bestuurder bevoegd is tot het besturen van de combinatie.  

Rijbewijs
Afhankelijk van maximaal toegestane massa van het trekkend voertuig en de aanhanger dient de bestuurder in het bezit te zijn van een bijzondere categorie rijbewijs. U bent in het bezit van het BE rijbewijs en mag zodoende iedere combinatie van een personenauto met aanhanger besturen.

Let op, de aanhangwagen mag niet meer wegen (werkelijk leeggewicht gewicht+ lading) dan het maximale trekgewicht van de auto.

Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen
Uit de WAM volgt dat zolang een aanhanger gekoppeld is aan een motorvoertuig, de verplichte verzekering voor dit motorvoertuig ook geldt voor de aanhanger. De dekking vanuit de verzekering van het trekkende motorvoertuig stopt op het moment dat de aanhanger is losgekoppeld en buiten het verkeer tot stilstand is gebracht.

Conclusie
Zolang de aanhanger en het trekkende voertuig voldoen aan de daaraan gestelde eisen, u beschikt over de juiste categorie rijbewijs en het voertuig en aanhanger verzekerd zijn, mag u de voertuigcombinatie besturen.