Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wit keteken buitenland

Vraag gesteld door J. Kuijper op 3 augustus 2020

Binnenkort ga ik naar België met mijn nieuwe fietsendrager die het zicht op mijn kenteken belemmert. Nu heb ik drie vragen over de bevestiging van het kenteken, de verlichting van het kenteken en de NL-sticker:

  • Hoe moet ik mijn kenteken bevestigen? Zijn hier wettelijke eisen voor? Of mag ik hem bijvoorbeeld met 2 tie rips vastmaken aan een fiets?
  • Verder vroeg ik me af of er eisen aan de kentekenverlichting zit of dat 2 fietslampjes die het keteken beschijnen voldoende is?
  • Tot slot is er de veel besproken NL-sticker. In Nederland mag hij niet op het kenteken en in het buitenland moet hij ergens verplicht opgeplakt worden? Hoe kan ik het beste voldoen aan deze regelgeving? En vooral waar plak/bevestig ik die sticker? Hij mag niet op het kenteken in Nederland, maar moet wel enigszins in de buurt van het kenteken zijn in het buitenland denk ik?
Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Binnenkort gaat u naar België met uw nieuwe fietsendrager die het zicht op het kenteken belemmert. U heeft een aantal vragen:

- Hoe moet ik mijn kenteken bevestigen?
Als de fietsendrager de verlichting van de auto afschermt dan moet deze zijn voorzien van een verlichtingsbalk, waar het kenteken kan worden opgeschroefd.
- Zijn er eisen aan de kentekenverlichting?
Een fietsendrager is wettelijk gezien een 'lastdrager' en niet een aanhanger. Voor een lastdrager geldt dat- als de verlichting en retroreflectoren van de auto door de lastdrager (of door de fietsen) worden afgeschermd- de lastdrager moet zijn voorzien van:
. twee rode achterlichten
. twee rode remlichten
. twee rode retroflectoren
. twee ambergele richtingaanwijzers
Zie artikel 5.15.7 sub e van de Regeling Voertuigen
- Waar moet de NL-sticker worden bevestigd?
Formeel mag een NL-sticker niet op de witte plaat geplakt worden. In geval van een fietsendrager kunt u de sticker aan de fiets bevestigen. Het kan ook op een kartonnetje worden geplakt en worden bevestigd aan één van de fietsen. Van belang is dat zowel de witte kentekenplaat als de NL-sticker goed zichtbaar zijn. De NL-sticker is o.a. te koop in de ANWB winkel.

Meer tips voor de fietsendrager en afwijkende verkeersregels in het buitenland vindt u op onze website.