Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete

Vraag gesteld door op 30 juni 2020

Ik ben tussen 9 juni en 20 juni 14 maal bekeurd op exact dezelfde plaats. Het gaat om een snelheidsovertreding. Op 24 juni kreeg ik de eerste maal post. het betrof gelijk 4 bekeuringen. hierna stroomden de brieven binnen. Het gaat hier om een flitspaal, die sinds kort geïnstalleerd is.

Ik rijd voor mijn werk al 25 jaar deze route en heb hier nog nooit een bekeuring ontvangen. Vanzelfsprekend heb ik nadien op het betreffende traject niet meer te snel gereden. Kortom, ik heb niet de gelegenheid gehad om mijn gedrag (te snel rijden) te veranderen.

Mijn vraag aan u is of het kan dat ik voor exact dezelfde overtreding 14 x kan worden beboet. De locatie waar het om gaat is: Dorst, Rijksweg N282 thv huisnummer 148.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft meerdere boetes ontvangen met betrekking tot een snelheidsovertreding. De verkeersovertreding is steeds door dezelfde flitspaal geconstateerd. U bent van mening dat u niet in de gelegenheid bent gesteld om uw rijgedrag aan te passen, omdat u de eerste (4) boetes pas 24 juni ontving, terwijl deze op 9 juni zijn geconstateerd. Sindsdien heeft u uw snelheid aangepast. U wilt graag weten of u voor dezelfde overtreding meerdere keren kunt worden beboet.

Ja, bij iedere constatering dat u de maximumsnelheid heeft overschreden kan een boete worden opgelegd.

Maximum snelheid

De maximum toegestane snelheid op een weg wordt de bestuurder van een motorvoertuig kenbaar gemaakt door verkeersregels en verkeersborden. Handhaving van de maximumsnelheid kan o.a. geautomatiseerd plaatsvinden.

Boete

Om te zorgen dat o.a. maximum snelheidsbeperkingen worden nageleefd, kunnen boetes worden opgelegd. Een geldboete is de sanctie voor het overtreden van een verkeersregel, in dit geval het overschrijden van de maximum toegestane snelheid.

Conclusie

U wordt in de gelegenheid gesteld om de maximumsnelheid na te leven door het opvolgen van de verkeersregels en verkeersborden. Een boete is de sanctie voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid. Dat een boete vaak een afschrikwekkende werking heeft voor de overtreder, betekent niet dat de overtreder het recht heeft om pas na ontvangst van een boete het rijgedrag aan te passen.

Voor meer informatie over verkeersovertredingen in Nederland verwijs ik u graag naar onze website.