Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Praktijkexamen rijbewijs woonachtig in Duitsland

Vraag gesteld door op 27 juli 2020

Onze dochter slaagde onlangs voor haar theorie examen. Eind september / oktober kan ze pas haar praktijk examen afleggen. Per medio augustus 2020 verhuist ze naar Duitsland. Ze gaat werken in de stad Groningen. Kan ze onder deze omstandigheden straks bedoeld examen nog gewoon in NL (Groningen) afleggen? Welke zijn eventuele blokkades of (nadere) vereisten? Hoe kunnen die in voorkomende geval worden aangepakt c.q. aan worden voldaan?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw dochter verhuist binnenkort naar Duitsland. Zij heeft het theorie-examen voor haar autorijbewijs gehaald in Nederland. U wilt graag weten of zij in Nederland ook het praktijk examen kan afleggen en als dit succesvol is afgerond haar Nederlandse rijbewijs zal krijgen.

Aanvraag rijbewijs

Na een succesvol praktijkexamen mag u dochter in Nederland een Nederlands rijbewijs aanvragen. Voor de aanvraag van een rijbewijs moet de aanvrager in Nederland woonachtig zijn (art. 32 Reglement rijbewijzen) en al ten minste 6 maanden in Nederland woonachtig zijn.

Praktijkexamen

Voor het afnemen van het praktijkexamen wordt gecontroleerd of de aanvrager in Nederland woonachtig is (art. 55 lid 4 Reglement rijbewijzen).  

Conclusie

Om in Nederland het rijbewijs aan te vragen en voor het afleggen van het praktijkexamen dient de aanvrager in Nederland woonachtig te zijn. Ik raad uw dochter aan om tot het moment dat zij het rijbewijs heeft in Nederland woonachtig te blijven en pas daarna de uitschrijving uit de basisregistratie personen te regelen. Alternatief kan uw dochter informeren naar de mogelijkheden om in Duitsland het rijbewijs te halen.

Voor meer informatie over het rijbewijs verwijs ik u graag naar onze website.