Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete uit Hongarije

Vraag gesteld door A. de Jager op 1 mei 2020

Gisteren ontving ik aangetekend een onterechte boete uit Hongarije (ingescand, op verzoek als pdf beschikbaar). Het voertuig is een VW bestelbusje met kenteken **-**-**. Dat is een zgn. aannemersuitvoering, dus met 1 achterbank.

Bij de grens hebben wij een vignet gekocht voor 1 maand in de categorie D1 omdat er 6 zitplaatsen aanwezig zijn (ik heb die ook bewaard). De boete betreft het feit dat we geen vignet in de categorie D2 hebben gekocht. Bij de RDW blijkt het aantal zitplaatsen niet geregistreerd te zijn.

Mijn vraag is: hoe kan ik nu het beste aantonen dat het een categorie D1 voertuig betreft, en niet een categorie D2? Uiteraard kan ik foto's overleggen van het interieur, maar is dat juridisch steekhoudend?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een naheffing ontvangen uit Hongarije, omdat u zonder geldig vignet gebruik zou hebben gemaakt van de tolwegen. U heeft tijdig een vignet gekocht voor de categorie D1, volgens de boete had u een vignet moeten kopen voor de categorie D2. U wilt graag weten welke vignet-categorie in uw geval de juiste is en of u bezwaar kunt maken tegen de naheffing.

Categorie voertuig

De auto waarmee gebruik is gemaakt van de tolweg is een bestelwagen met een dubbele cabine. Er kunnen maximaal 6 personen worden vervoerd inclusief de bestuurder. In Hongarije wordt o.a. onderscheid gemaakt tussen personenauto’s tot 7 personen en personenauto’s met meer dan 7 personen. Alleen motorfietsen en personenauto’s tot 7 personen vallen in de categorie D1.

Bestelwagens, ongeacht het aantal personen, personenauto’s voor meer dan 7 personen en campers vallen in de categorie D2.

Controle op kenteken

De controles op de tolwegen worden aan de hand van het kenteken uitgevoerd. Volgens het kenteken is de betreffende auto een bestelwagen.

Bezwaar

Hoewel uw auto qua gewicht en het maximaal toegestane aantal personen zou kunnen kwalificeren als een personenauto en zodoende een categorie D1 voertuig, is uw voertuig volgens het kenteken een bestelwagen. Bestelwagens vallen altijd in categorie D2. Bezwaar tegen de naheffing is naar mijn mening daarom niet raadzaam.

Conclusie

Uw voertuig is blijkens het kenteken een bestelwagen en geen personenauto. Daarom valt het voertuig in categorie D2. Het door u gekochte vignet gaf het recht om met een personenauto gebruik te maken van de tolweg. U had daarom geen geldig vignet. Ik raad u aan om de naheffing z.s.m. te voldoen. U kunt dan gebruik maken van het lage tarief.

Voor meer informatie over tol in Hongarije verwijs ik u graag naar onze website.