Ongevallen op de N800
Vraag gesteld door op 17 februari 2020
Vorig jaar juni ben ik uit de bocht gegleden op de N800 komend uit Kootwijkerbroek de tweede bocht van de eerste z bocht. Ik was die dag de vierde. Toen ik later van de omwonende een verklaring heb laten invullen, bleken er die dag 5 en de volgende ochtend nog een uit de bocht te zijn gegaan. (dus 6 binnen 24 uur). Er stonden geen waarschuwingen. Ik heb 50 gereden terwijl je toen nog 80 mocht rijden.
De jurist van centraal beheer heeft de provincie als wegbeheerder aansprakelijk gesteld. Er bleken al meer dan 60 ongevallen op de N800 te vinden te zijn binnen een jaar (via 112barneveld) het zijn er meer want ik sta er ook niet tussen op hun site. Nu staat er een bord 50 maar er gebeuren nog steeds wekelijks ongelukken.
Kan een weg beheerder zich niet aansprakelijk tonen als het aantoonbaar zoveel ongelukken geeft? Ik heb schade aan de auto en ben een tuin ingegleden. Een van de omwonende is er klaar mee en gaat niet eens meer kijken. Deze man was bij de provincie geweest en had om geleide rail gevraagd tussen het fietspad en de weg omdat er ook fietsgroepen voorbij komen en je wil niet dat er dan een auto doorheen gaat. Hij zij dat de reactie was dan is de automobilist aansprakelijk en verder werd er niets gedaan?????!!!!! Hoe kan ik de verantwoordelijkheid van de provincie helder krijgen dat er iets aan gedaan wordt voordat er doden bij zijn te betreuren?
Antwoord van Michiel
ANWB ExpertU bent recentelijk op de N800 (komend uit Kootwijkerbroek) in de eerste S-bocht (tweede bocht) van de weg geraakt, hoewel u 50 km/u voerde waar 80 km/u was toegestaan, en alwaar binnen 24 uur tijd meerdere automobilisten daar eveneens van de weg af waren geraakt. Afhandeling van de aansprakelijkheid wegbeheerder loopt nog. U vraagt zich af hoe of te handelen, teneinde de wegbeheerder te bewegen deze gevaarlijke verkeerssituatie op te laten heffen.
De wegbeheerder is verantwoordelijk voor de juiste inrichting van de weg, opdat de veiligheid gewaarborgd is. Het moge duidelijk zijn - gezien het beduidend aantal ongelukken - dat de weg op dit specifieke punt ernstig te wensen overlaat qua verkeersveiligheid, zodat de provincie hier genoopt is passende maatregelen te treffen, voordat er straks verkeersslachtoffers te betreuren zijn.
Mocht u vooralsnog de verantwoordelijke Gedeputeerde nog niet hebben aangeschreven, dan is dat wat ik u thans aanraad, waarin u de gedeputeerde alarmeert over de zeer gevaarlijke verkeerssituatie.
Voorts zal ik uw vraag als signaal doorspelen aan mijn collegae van Algemeen Ledenbelang. Wellicht dat mijn collegae eveneens de verantwoordelijke gedeputeerde aan zijn/haar jasje kunnen trekken, teneinde de gevaarlijke verkeerssituatie op te heffen.
Meer informatie over veiligheid Provinciale wegen evenals Aansprakelijkheid wegbeheerder vindt u op onze website.
Deel deze pagina