Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minderjarige rijdt zonder toestemming op mijn WA verzekerde scooter en veroorzaakt schade aan derde

Vraag gesteld door op 23 mei 2020

Een minderjarige die niet tot mijn gezin behoort rijdt (met een scooterrijbewijs), zonder mijn toestemming en zonder mij daarvan in kennis te stellen op mijn scooter die mijn eigendom is en op mijn naam WA verzekerd is (en bestuurders onder 25 jaar uitsluit). Hij veroorzaakt tijdens zijn rit op de openbare weg materiele schade aan een auto van iemand anders (derde partij).

Op wie kan de verzekeraar van de eigenaar van de auto (derde partij) de schade verhalen? Op de verzekering van de minderjarige die zonder mijn toestemming en zonder dat ik daarvan in kennis was gesteld op mijn scooter reed? Additioneel: mogelijk/waarschijnlijk reed hij op het moment van de aanrijding ook nog met 2 mensen achterop de scooter (roekeloos gedrag?).

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Met uw scooter is materiele schade veroorzaakt aan een auto. De bestuurder van de scooter heeft niet uw toestemming gekregen om met de scooter te rijden. Bovendien had de bestuurder (waarschijnlijk) twee personen achterop. Uw WA-verzekering sluit bestuurders onder de 25 jaar uit. U wilt graag weten op welke partijen de schade verhaald kan worden.

Ongeval met motorvoertuigen

Schade die verband houdt met motorvoertuigen is verplicht verzekerd onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM). De verzekering is gekoppeld aan het voertuig. In de meeste gevallen keert uw verzekeraar dus uit aan het slachtoffer.

Uitsluiting jonge bestuurders

In de verzekeringsvoorwaarden zijn bestuurders jonger dan 25 jaar uitgesloten. Dit heeft tot gevolg dat uw verzekeraar de uitgekeerde schade vervolgens op u zal verhalen.

Verhaal op bestuurder

Uw schade bestaande uit de claim van uw verzekeraar, verlies van de no-claimkorting en eventuele schade aan het eigen voertuig (de scooter) zult u moeten verhalen bij de bestuurder. Let op, als deze bestuurder een AVP verzekering heeft, kan deze verzekering niet worden aangesproken, omdat schade die verband houdt met motorvoertuigen is uitgesloten van deze verzekering.

Ontbreken toestemming en roekeloos gedrag

Dat de bestuurder geen toestemming had voor het gebruik van de scooter en dat deze bestuurder (waarschijnlijk) roekeloos gedrag heeft vertoond, zal behulpzaam zijn bij het vaststellen van de aansprakelijkheid van deze bestuurder ten aanzien van uw schadeclaim.

Conclusie

De schade aan de auto zal waarschijnlijk vergoed worden vanuit uw WAM verzekering. Door de uitsluiting van jonge bestuurders zal uw verzekeraar deze schade vervolgens op u verhalen. U zult de bestuurder vervolgens aansprakelijk moeten stellen voor uw schade. De eventuele AVP verzekering van de bestuurder kunt u hiervoor niet aanspreken.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, raad ik u aan deze in te schakelen. Als u geen rechtsbijstandverzekering heeft zult u de schade zelf moeten afhandelen. Op onze website leest u meer over het verhalen van schade.

Voor meer informatie over verzekeringen bij een aanrijding verwijs ik u ook graag naar onze website.