Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Max trekgewicht auto

Vraag gesteld door G. Beerten op 19 mei 2020

Mijn auto mag volgens kenteken max. 500 kg trekken. Nu wil ik een aanhanger huren om twee fietsen op te halen. De aanhanger weegt leeg 250 kg + 2 fietsen van elk 25 kg maakt tesamen 300 kg. Mag dat?

Volgens de verhuurder moet ik naar het max. laadvermogen aanhanger (1100 kg) plus gewicht aanhanger kijken. Tesamen 1350 kg (mag dus niet volgens hem maar hij kan het niet aantonen op papier).

Op de RDW site staat "Max. Massa ongeremd". Is dat theoretisch max. of werkelijke gewicht. Hopelijk brengt u wat duidelijkheid.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of u met uw auto, die maximaal 500 kg aanhangwagenmassa mag trekken, een aanhanger mag aankoppelen die maximaal beladen 1350 kg mág wegen.

Dat mag. Wat de combinatie betreft mag uw auto niet méér trekken dan wat de autofabrikant maximaal opgeeft. Het gaat dus om het werkelijke gewicht op straat. En feitelijk weegt de beoogde aanhanger met fietsen 300 kg en dat is ruim onder het opgegeven maximum van 500 kg.

De verhuurder kan het u ook niet laten zien omdat het simpelweg nergens staat dat dit niet mag. De vergelijking wil ik graag maken met de snelheidsmeter van uw auto. Daar wordt misschien wel aangegeven maximaal 230 km/h. Je mag gerust met zo'n auto de weg op, zo lang je de voorgeschreven snelheid maar niet overschrijdt.

Het rijbewijs is weer een andere interpretatie. Dan gaat het om de optelsom van de maximaal toelaatbare massa van de auto, met opgeteld de maximale toelaatbare massa van de aanhanger, ongeacht wat beiden op dat moment werkelijk wegen. Wanneer je die twee 'papieren gewichten' bij elkaar optelt, heeft u bij een massa van 3500 kg of meer rijbewijs BE nodig. De betreffende aanhanger mag maximaal 1350 kg wegen, dan mag uw auto maximaal beladen niet zwaarder zijn dan 2150. Dat geldt ook wanneer de werkelijke gewichten op straat een stuk lager zijn.

Helaas ontbreekt in uw vraag het kenteken van de auto om meer inzicht in de voertuiggegevens te hebben. Daar staat feitelijk wat de auto maximaal geremd en ongeremd mag trekken.