Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensmiddelen

Vraag gesteld door op 11 mei 2020

Gm. Onder de invoerbepalingen levensmiddelen Zwitserland staat op de ANWB lijst te weinig details. Zo staat er: 1 kg VERS vlees gekoeld of bevroren. Blijft die 1 kg hetzelfde als je gebakken vlees mee neemt? Geldt dat ook voor bv ingeblikt ham. Die blikken Salland van AH zijn 450 gr waar de ham in gelei in zit.

Dan is kaas niet goed vindbaar. Hoeveel in kg pp.

Is er een echte duidelijke lijst toe te  sturen want vinden doe ik het niet?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de invoer van levensmiddelen in Zwitserland. U vindt de informatie op onze website onvoldoende duidelijk. U wilt graag weten wat de regels zijn bij de invoer van vlees en kaas. U wilt graag weten of er verschil bestaat tussen gekookt of bewerkt vlees en vers (gekoeld) vlees. Ook wilt u graag weten of er een meer uitgebreide lijst beschikbaar is ten aanzien van de regels over de invoer van producten in Zwitserland.

Vlees

Vlees uit een EU lidstaat mag worden ingevoerd. Tot 1 kg per persoon per dag mag belastingvrij en zonder aangifte worden ingevoerd. Voor iedere kilo boven deze vrijstelling geldt een aangifte verplichting en tot 10 kg een invoerheffing van CHF 17,- per kilo. Daarboven geldt een invoerheffing van CHF 23,- per kilo. Voor vlees geldt dat het bruto gewicht bepalend is voor de berekening. Als een product qua gewicht voor ten minste 20% uit vlees of vleesbestanddelen bestaat wordt het totale gewicht van het product gebruikt voor het berekenen van de hoeveelheid die wordt ingevoerd.

Kaas

Voor melkproducten geldt dat zolang deze uit de EU komen en bestemd zijn voor eigen gebruik, geen import beperkingen bestaan. Voor room en boter (met een vetgehalte van > 15%) geldt echter een aangifte plicht en een invoerheffing van CHF 16,- per kilo of liter.

De informatievoorziening vanuit Zwisterland specificeert kaas echter niet. Als u meer dan een kilo kaas wenst in te voeren, verwijs ik u daarom graag naar de ambassade van Zwitserland in Nederland.

Conclusie

Bij de invoer van vlees in Zwitserland wordt geen onderscheid gemaakt tussen vers en bewerkt vlees. Er wordt gekeken naar het bruto gewicht van producten die voor meer dan 20% uit vlees bestaan. Voor de invoer van kaas zijn de regels niet duidelijk en raad ik u aan contact op te nemen met de ambassade. Voor meer informatie over de douane regels in Zwitserland verwijs ik u graag naar de website van de Zwitserse douane.