Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kopie paspoort en rijbewijs bij huur camper

Vraag gesteld door op 29 juni 2020

Ivm huren camper as zomer moet ik een kopie paspoort en rijbewijs opsturen. Dit heb ik eerst gedaan waarbij ik deze in de hoesjes die uit de ANWB winkel komen heb gedaan. Deze werden niet goed gekeurd. Later via kopieid opnieuw ingediend maar deze niet goed ivm zwart gemaakte pasfoto. opnieuw via kopieid app met BSN nr zwart gemaakt ook deze niet helemaalgoed gekeurd. Men wil zelf op dag van vertrek opnieuw kopieen maken. Mag dit? Men zegt dat dit ivm verzekering is. Maar dan kan ik deze niet voorzien van datum en is het bestand lokaal op hun systeem opgeslagen. Ook krijg ik de camper niet mee als ik niet toesta dat er een kopie gemaakt wordt. Graag uw reactie.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of een camperverhuurder gerechtigd is een volledige kopie van uw ID (paspoort, rijbewijs, etc) te eisen.

Nee, een verhuurder mag zeer zeker geen volledige kopie van uw identiteitsbewijs verlangen, dit ter voorkoming van identiteitsfraude.

AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)

Beleid van verhuurder is in strijd met de AVG. Wanneer de ondernemer – ondanks uw attenderen – haar beleid hierin niet wijzigt, dan kunt u een klacht indienen bij de BOVAG c.q. de Autoriteit Persoonsgegevens.

BOVAG

De BOVAG; heeft haar leden onder andere in een nieuwsitem uit 2017 op hun nieuwsportaal geïnformeerd over de regels omtrent bescherming persoonsgegevens. Hierin werd de BOVAG-leden opgeroepen voortaan geen kopie van ID te eisen waarop pasfoto en BSN zichtbaar is. Ook werd de leden verzocht kopieën van ID’s niet langer te bewaren dan strikt noodzakelijk.