Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koopovereenkomst

Vraag gesteld door op 19 juli 2020

Zaterdag 11 juli rond 17:00 uur hebben wij een koopovereenkomst voor aanschaf van een camper getekend. Bij dit bedrijf was het onmogelijk om te reserveren want er worden 300 campers per jaar verkocht volgens de verkoper, dus het kan heel snel gaan dat een camper verkocht wordt. Vandaar de koopovereenkomst onder voorbehoud.

In de koopovereenkomst staat: letterlijk “gekocht zoals gezien onder voorbehoud van een proefrit op 13-07-2020”. Omdat wij deze camper ook aan onze zoon wilden laten zien, zodat hij ook zijn mening over de camper kon geven. Onze zoon was op dat moment niet bereikbaar. Dat was geen enkel probleem volgens de verkoper.

Maar wij hadden ‘s avonds toch onze bedenkingen over het geheel en daarom hebben wij uit onze eigen goedheid zo snel mogelijk contact gezocht met de verkoper. Met de mededeling dat wij er toch van af willen zien, we hadden ook kunnen wachten tot de proefrit van maandag 13 juli 15:30 uur en dan nee kunnen zeggen. Want dit recht hadden wij, is zelf door de verkoper gezegd. Zondagmorgen, 09.50 uur 12-07-2020  heb ik naar de camperzaak gebeld dat ik er toch van af wilde zien. De verkoper nam zijn telefoon niet op, enige minuten later werd ik teruggebeld door een mevrouw wat de eigenaresse bleek te zijn. Zij vertelde toen tegen mij dat er nog wel een bedenktijd was, mijn vrouw zat naast mij en kan dat bevestigen. De eigenaresse zei dat ik de volgende dag, 13-07-20, teruggebeld zou worden door dezelfde verkoper.

Dezelfde verkoper belde mij die maandag rond 8:45 uur terug, kwartier voor opening. Hij vertelde u zit aan de koop vast wel of geen proefrit. De eigenaresse heeft nooit gezegd dat er bedenktijd was volgens de verkoper. Hij wist opeens ook niks meer van de bovengenoemde afspraken en toezeggingen. Terwijl het duidelijk op de overeenkomst staat. Ik heb die dag ook geen proefrit gemaakt.

Mijn vraag is, zit ik aan die koopovereenkomst vast? Ik heb geen proefrit gemaakt en die koop is echt onder voorbehoud van proefrit. En als ik die proefrit wel had gemaakt en wij vonden het niks zat ik er dan ook aan vast? Die proefrit was bedoeld om de camper aan onze zoon te laten zien en hoe de camper rijdt.
Nu spreekt de camperzaak over geleden schade, er zat krap aan 16 uur tussen het tekenen van het koopcontract en het afzien van de koop. Daar is geen openingstijd tussen geweest en dit was ook nog een sluitingsdag voor hun namelijk zondag. En deze camper staat nog steeds te koop op hun website.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een camper gekocht onder voorbehoud van een proefrit op 13-7-2020. Zonder de proefrit gemaakt te hebben, hebt u de verkoper laten weten van de koop af te willen. De verkoper wilt u aan de koopovereenkomst houden.

Juridisch gezien zit u helaas aan de koop vast. U hebt de camper gekocht onder de opschortende voorwaarde van een proefrit. Dat betekent dat u pas na het maken van de proefrit van de overeenkomst, geslaagde proefrit of niet, kosteloos van de koop had kunnen afzien. Het maakt daarbij niet uit hoeveel tijd er tussen het sluiten van de koopovereenkomst en het afzien van de koop heeft gezeten of dat de camper nog te koop staat. U had de verkoper aan dit voorbehoud kunnen houden, zeker nu het voorbehoud op schrift staat.

Als u van de koop af wilt, moet u een vergoeding betalen voor de geleden schade van de verkoper. U kunt bij de verkoper informeren welke schade hij precies heeft wegens het niet doorgaan van de koop en hoe hoog deze schade is. Volgens de BOVAG-voorwaarden is de vergoeding in geval van annulering van de koop vastgesteld op 15%. U kunt de verkoper erop wijzen dat er tussen het moment van het sluiten van de koop en de annulering slechts een korte periode heeft gezeten. 

Meer informatie over het annuleren van een koopovereenkomst kunt u lezen op onze website.