Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ID-gegevens verbergen

Vraag gesteld door op 9 juli 2020

Snelheidsboete na 357 dagen uit Italië gehad. Politie vraagt om kopie rijbewijs en paspoort. Via app, kopie ID gemaakt van beide. Heb op kopie rijbewijs en paspoort BSN nr, pasfoto, handtekening en QR code zwart gemaakt. Verder is alles te lezen zoals documentnummer enz. Moet ik minder of kan ik nog meer zwart maken of is het zo goed?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een verkeersovertreding begaan in Italië. Naast een geldboete zijn drie strafpunten opgelegd. Voor de verwerking van deze strafpunten moet u een formulier insturen met de gegevens van de bestuurder. Bij dit formulier moet u een kopie van een geldig identiteitsbewijs en een kopie van het rijbewijs voegen. Ter voorkoming van identiteitsfraude wilt u bepaalde gegevens op de kopieën onleesbaar maken. U wilt graag weten welke gegevens u onleesbaar kunt maken.

Overheidsinstantie

Omdat de partij die de kopieën vraagt een (buitenlandse) overheidsinstantie is, mag u erop vertrouwen dat zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan.

Veilige kopie

Het BSN-nummer is voor de verwerking van de strafpunten niet relevant. Mijns inziens kunt u het BSN-nummer dan ook onleesbaar maken. Daarnaast kunt u vermelden dat het een kopie is en voor welk doel en aan wie de kopieën zijn afgegeven.

Risico

Door bepaalde gegevens onleesbaar te maken, loopt u het risico dat de overheidsinstantie de kopieën niet accepteert. Als u niet (tijdig) gehoor geeft aan het verzoek om de kopieën aan te leveren, kan een additionele boete worden opgelegd.

Conclusie

Ik raad u aan om de gevraagde kopieën tijdig aan te leveren bij de Italiaanse autoriteit en hierbij een minimaal aantal gegevens onleesbaar te maken. U mag er in dit geval op vertrouwen dat zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan. Het niet tijdig aanleveren van de gegevens heeft een additionele (forse) boete tot gevolg.

Voor meer informatie over de verkeersboete uit Italië verwijs ik u graag naar onze website. Voor informatie over het afgeven van een kopie van het identiteitsbewijs verwijs ik u graag naar de website van de Rijksoverheid.