Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete voor te hard rijden Italië

Vraag gesteld door N. van Tol op 24 juli 2020

7 november 2019 staat de postbode voor de deur met een brief uit Italië en of ik deze in ontvangst wilde nemen en er even voor wilde tekenen. Ik heb deze brief geweigerd want ik had geen idee waar dit over zou gaan en verwachtte dat het een oplichtingspraktijk zou zijn zodat ze mijn handtekening hebben. Ik ben daar dus niet ingetrapt en heb daar ook niets meer over gehoord, dus ik was blij dat ik er niet ingetrapt was.

Totdat er vandaag een brief op de mat komt van Call2Collect. In opdracht van SAFETY 21 S.p.A. informeren wij u over een openstaande boete uit Italië, met een mooie foto van onze huurauto. De bekeuring die ik eerst zou hebben was maar 141,02 inclusief de 30% korting mits ik hem binnen 5 dagen betaal. Het originele bedrag is 192,92 en is voor de opvolgende 60 dagen. En het laatste bedrag is 367,42 als je na 60 dagen nog niet betaald hebt. Nu komt er na 319 dagen een brief op de mat met een bedrag van 367,42 (boete) +250 (behandelingskosten) +86 (internationale incassokosten) = 703,42. En of ik dit binnen 11 dagen wil overmaken.

Ik ben benieuwd of dit wel kan en mag? Er is nooit een herinnering gestuurd of een 2e poging voor de brief af te leveren. Het is toch gebruikelijk dat je een aanmaning stuurt als er niet betaald wordt?

Er staat ook in de brief bij kennisgeving: U bent door SAFETY 21 S.p.A. schriftelijk geïnformeerd over bovenstaande overtreding. Omdat er geen betaling is gedaan of bezwaar is aangetekend is een incassoprocedure opgestart. Call2Collect is ingeschakeld om de boete bij u te incasseren.

Dit (schriftelijk informeren) is in mijn geval dus niet het geval geweest. Wat kan ik doen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Op 7 november 2019 heeft u een aangetekende brief, afkomstig uit Italië, geweigerd. Nu heeft u een brief ontvangen van Call2Collect, waarin men u vraagt om de openstaande boete uit Italië te betalen. Het gaat om een bedrag van 367,42 euro, vermeerderd met 250 euro behandelingskosten en 86 euro internationale incassokosten. Mag en kan dit wel, omdat u nooit een herinnering heeft ontvangen.

Aanbieding proces verbaal

Het proces verbaal is u tijdig aangeboden door de Italiaanse autoriteiten. U heeft het poststuk geweigerd. Het weigeren van een aangetekend poststuk komt voor het risico van de ontvanger.

Betaling boete afdwingbaar

De Italiaanse autoriteiten mogen een incassobureau inschakelen om een openstaande boete te innen. Echter, het incassobureau is niet bevoegd een betaling van de boete af te dwingen, ook niet in een procedure voor de rechter. Alleen het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) is bevoegd een boete uit een ander land van de Europese Unie te innen. Betaling aan Call2Collect is vrijwillig.

Welk bedrag betalen

De hoogte van de boete is vastgesteld op het hoogste bedrag dat in het proces verbaal genoemd staat, vermeerderd met verzend- en procedurekosten. Dat is het bedrag dat u dient te betalen. De andere kosten die het incassobureau in rekening brengt, bent u niet verplicht te betalen.

Conclusie

U kunt bij Call2Collect aangeven dat u niet gehouden bent om de incassokosten te betalen en dat u bereid bent om het boetebedrag, vermeerderd met de verzend- en procedurekosten zoals deze vermeld staan in het proces verbaal te betalen. U kunt hiervoor onze modelbrief 'bezwaar tegen incassokosten' gebruiken en aan uw situatie aanpassen.

Als u besluit om rechtstreeks aan de Italiaanse autoriteiten te betalen, stuur dan wel een bericht en een betaalbewijs naar Call2Collect. Bewaar de correspondentie goed.

Meer informatie over de Italiaanse boete en de modelbrief vindt u op onze website.