Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete voor niet betaalde tol in Italië

Vraag gesteld door F.C. Neve op 22 juni 2020

Ik kreeg dit weekend boete of naheffing voor het niet betalen van tol op de Italiaanse snelweg. Nu ken ik mezelf niet als iemand die de tol niet wil betalen, maar het zou in theorie toch best kunnen dat het aan mij ligt en dat ik een poortje heb gemist. Ik was op dat moment in elk geval wel in de buurt van die snelweg met de genoemde auto. Maar dat ik dan een verhoging krijg en dat ze dit twee jaar na dato nog op mijn bordje kunnen gooien gaat me wel wat ver. Ik heb natuurlijk geen enkel bewijsstuk meer.

Mijn vraag natuurlijk: kunt u hierin iets voor me betekenen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U ontving dit weekend een boete of naheffing voor het niet betalen van tol in Italië. U bent in die tijd in Italië geweest en het zou best kunnen dat er bij het passeren van het tolpoortje iets mis is gegaan. Dat u pas 2 jaar later voor het eerst een bericht ontvangt, vindt u vreemd.

Dat er iets mis gaat met het betalen van tol kan altijd gebeuren. Als u er zelf ter plekke achterkomt dat er iets mis is gegaan, dan kunt u naar één van de servicecentra (een zogenaamde Punto Blu) rijden die langs de autostrada liggen. Daar kan de tol alsnog worden betaald.

Helaas was u zich van geen kwaad bewust en daarom ontvangt u hiervoor achteraf, in Nederland, een rekening aangevuld met een boete. Dit kan enige tijd duren, dat blijkt ook in uw geval. Vaak wordt deze geïnd door een incassobureau, die wordt ingeschakeld door de Italiaanse overheid. De verjaringstermijn is tien jaar.

Meer informatie over tol in Italië vindt u op onze website.