Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Amerikaanse kinderstoel in NL

Vraag gesteld door op 11 februari 2020

Wij zijn nu in Amerika en hebben onze maxicosi niet meegenomen door de andere veiligheidsregels. Nu hebben wij een onwijs mooie kinderstoel gezien hier op de groei. Wij gaan een half jaar reizen, dus huren is geen optie.
Maar, mag die stoel nu niet mee terug naar Nederland? Omdat die in Europa weer niet aan de normen voldoet?
Ook niet als het een merk is dat ook in NL verkocht wordt?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van een autostoeltje in Nederland. U wilt graag weten of u een autostoeltje uit Amerika in Nederland mag gebruiken.

Nee, als deze autostoel geen EU goedkeuring heeft is dit niet toegestaan.

Goedkeuring in EU
Alleen autostoeltjes met een Europese goedkeuringsnorm mogen in de EU worden gebruikt. Er zijn drie goedkeuringsnormen die in de EU en dus in Nederland mogen worden gebruikt. Dit zijn de ECE R44/03, ECE R44/04 en de ECE R129 (I-size)  goedkeuring.

Goedkeuring in de VS
In Amerika worden autostoeltjes aan andere tests onderworpen. In Amerika geeft de Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) haar goedkeuring aan een autostoeltje.

Conclusie
Het is alleen toegestaan een door de EU goedgekeurd autostoeltje te gebruiken in Nederland. Dat een bepaald merk zowel EU goedgekeurde stoeltjes als FMVSS goedgekeurde autostoeltjes produceert maakt dit niet anders.

Voor meer informatie over de regels voor het gebruik van autostoeltjes (hyperlink: https://www.anwb.nl/auto/themas/kinderen-in-de-auto/kinderzitje-de-regels), verwijs ik u graag naar onze website.