Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruit rijden in eenrichtingsstraat

Vraag gesteld door P. van Dijk op 18 mei 2020

Mag ik om te laden en lossen met de personenauto (is op deze wijze veel makkelijker bij ons huis) achteruit een korte (ongeveer 50 meter) eenrichtingsstraat in en ook uit rijden? Voor de duidelijkheid ik rijdt in beide gevallen niet tegen het verkeer in maar gewoon achteruit met het verkeer mee. Ben nl. door een BOA aangesproken toen ik stond te laden met de neus tegen het verkeer in. Hij heeft mij niet zien rijden.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U wilt, met als doel het direct laden en lossen, een éénrichtingsweg achteruit inrijden. U wilt graag weten of dit is toegestaan.

Nee, dit is niet toegestaan.

Eénrichtingsweg

Als het een éénrichtingsweg is, brengt dit met zich mee dat het betreffende verkeer zich enkel in de op het bord aangegeven richting mag voortbewegen. Als u achteruit rijdt beweegt u zich in dit geval in de tegengestelde richting van het verkeersbord.

Het doel van het achterruit rijden kan van belang zijn om te bepalen of de actie is toegestaan.

Bijzondere manoeuvre

Als u op een éénrichtingsweg wilt file parkeren of een in- of uitrit wilt inrijden, geldt deze actie als een bijzondere manoeuvre. Bij het verrichten van bijzondere manoeuvres geldt de uitzondering dat wel in tegengestelde richting mag worden gereden, zonder dat geoordeeld kan worden dat geen gevolg wordt gegeven aan het verkeersteken.

Conclusie

Het is niet toegestaan om achteruit een eenrichtingsverkeer-weg in te rijden. Het inruijden om te laden en te lossen, geldt niet als een bijzondere manoeuvre.