Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat betekent coulance na afloop garantie

Vraag gesteld door J. Timmer Arends op 13 maart 2020

Ik heb een reparatie aan mijn auto net nu de garantie is verlopen. In eerste instantie dacht de dealer ook dat ik in aanmerking kwam voor een coulance regeling, maar nadat het betreffende onderdeel werd ingevoerd bleek juist dit onderdeel daar voor niet in aanmerking te komen. Kan een importeur zelf onderdelen buiten sluiten van coulance?

Je mag toch redelijke wijs verwachten dat een regeling op de gehele auto rust (remblokken en banden daargelaten). De garantie termijn is net 4 maand verstreken.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De gaskleppositiesensor van uw Opel Insignia (11-2017/ 50.000 km) blijkt defect. De fabrieksgarantie is in november 2019 verstreken. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Levensduur gaskleppositiesensor

Dit onderdeel is niet aan slijtage onderhevig. Van een dergelijk onderdeel mag u dan ook een langere levensduur verwachten dan tweeënhalf jaar en/of 50.000 km.

Non-conformiteit art 7:17 BW

Nu het gaskleppositiesensor ondeugdelijk blijkt, is de auto niet geschikt voor normaal gebruik, derhalve voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Terug naar verkoper

Voor een beroep op non-conformiteit dient u de verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen. Ingevolge van art 7:21 lid 2 BW komen de reparatiekosten geheel voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand

Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel deze in zodra u met de verkoper in een impasse geraakt.

Geschillencommissie

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuig. Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.