Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwachtingen m.b.t. leeftijd motor

Vraag gesteld door op 21 januari 2020

Twee jaar geleden hebben we een 2e hands auto gekocht bij een Ford dealer. Tot voor kort waren we erg tevreden met deze auto, een Ford C-max Grand.
Afgelopen week gaf de auto wat problemen en we hadden het vermoeden dat dit een relatie had met de koelvloeistof: de motor moest afkoelen voordat er verder gereden kon worden en er was bij de afgelopen beurt geconstateerd dat er opvallend veel koelvloeistof was "verdwenen".
Na de problemen gisteren is vandaag de auto naar de garage gebracht en uit een eerste analyse komt dat dit inderdaad waarschijnlijk met de koelvloeistof te maken heeft.
Tot onze verbazing/ontsteltenis is echter de oplosssing nogal prijzig. Het voorstel is om de gehele motor te vervangen (kosten geraamd op ongeveer 7000 euro). Wij zijn hierdoor nogal verrast en zouden graag willen informeren:
- lijkt dit een adequate aanpak
- bij een dergelijke ingreep, zou men dan niet mogen verwachten dat een substantieel deel van de kosten door de Ford dealer voor zijn rekening worden genomen. Wij hebben geinformeerd en het beste (en enige) wat de dealer voorstelde is om een tweede hands moter te gebruiken wat dan de kosten zou drukken met ongeveer 2000 euro. Dit laatste vinden we overigens geen optie.
Overige info: de auto heeft ongeveer 90.000 km gelopen, is dealer onderhouden .

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

De twee jaar geleden aangeschafte Ford C-max Grand, 6 jaar oud, en 90.000 km op de teller heeft een groot probleem. Door te weinig koelvloeistof in de auto is de motor nu kapot. Het voorstel is om de gehele motor te vervangen. De kosten zijn ongeveer 7.000 euro, of een tweedehands motor voor 2.000 euro minder. U vraagt zich af of dit de juiste aanpak is en of u niet mag verwachten dat de dealer een substantieel deel van de kosten voor zijn rekening neemt?

Te weinig koelvloeistof

Ik adviseer u bij de dealer na te vragen hoe het komt dat er te weinig koelvloeistof in de auto zat. Tijdens een eerdere beurt is dit ook geconstateerd. Is er toen uitgezocht waar die koelvloeistof is gebleven? Daarbij is het goed om te melden dat het u bekend is dat een aantal Ford motoren waterlekkage hebben bij de waterpomp.
Hiervan is een terugroepactie geweest omdat het een betrekkelijk klein mankement was, maar dat een grote schade tot gevolg kan hebben. Het gaat over een ondeugdelijke o-ring. U kunt de vraag stellen of er wellicht ook bij uw auto sprake is van dit mankement.
Eerder heeft een technische collega hierover iets op het platform geschreven. Ik geef u hierbij de link naar de platformvraag waar hij hierover uitleg geeft.

Non- conformiteit

Bij een auto met een kilometerstand van 90.000 is het niet normaal dat de motor vervangen moet worden. Een motor moet langer mee kunnen gaan. U kunt zich dus beroepen op non-conformiteit
Pas als de dealer kan aantonen dat de schade door uw nalatigheid is ontstaan, kan hij alles afwijzen.


Meer informatie over klachten na aankoop en een stappenplan vindt u op onze website.