Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verhuur snelle motorboot

Vraag gesteld door C.J. Smith op 6 maart 2020

Een bestuurder van een snelle motorboot heeft een vaarbewijs nodig. De eigenaar blijft verantwoordelijk voor de boot, vooral op technisch gebied, zie BPR. Is de eigenaar ook verplicht te controleren of de bestuurder in het bezit is van een vaarbewijs?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

De schipper/bestuurder moet een vaarbewijs kunnen tonen. De schipper/bestuurder is hiervoor verantwoordelijk. Als de schipper dit niet kan volgt een boete van € 550,-.

Voor zover ik heb kunnen nagaan, bestaat er geen verplichting voor de eigenaar om te controleren of de beoogde schipper/bestuurder een vaarbewijs heeft. Als de schipper/bestuurder geen vaarbewijs blijkt te hebben, kan dit wel gevolgen hebben voor de eigenaar.

Op grond van de wet is de eigenaar en niet de schipper/bestuurder bij een aanvaring aansprakelijk voor de schade. Veel verzekeraars sluiten bovendien vergoeding uit, als de schipper/bestuurder geen vaarbewijs blijkt te hebben. De schade aan derde zal dan niet door de verzekering worden vergoed.

Conclusie

Hoewel de eigenaar van een motorboot niet verplicht is om te controleren of de gebruiker een juist vaarbewijs heeft, valt het wel aan te raden. Als de bestuurder geen vaarbewijs blijkt te hebben, blijft de eigenaar aansprakelijk bij een aanvaring. Verzekeraars keren niet uit als de bestuurder geen vaarbewijs is.