Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs kwijt

Vraag gesteld door op 30 maart 2020

Het overkwam me afgelopen nacht dat mijn rijbewijs afgepakt is, ik reed voor het eerst op de snelweg na het verbod 100 km, ik kom een wirwar van borden tegen, waar je eerst voor moet studeren om te kijken waar je s'nachts de juiste kilometers mag rijden, maar goed ik kwam door Amsterdam. Daarna kwam ik op de A6 met de gedachte hier mag ik 130 km per uur, mooi niet dus, want er is een klein stukje waar je dus 100 km mag en daar laseren ze me dus net op 152 km per uur, nemen me mijn rijbewijs af en daar sta je dan. Kijk maar hoe je thuis komt midden in de nacht.

Achterna denk je die politie heeft nooit een laser laten zien waar op stond hoeveel ik gereden had. Ben nu net achter de computer gaan zitten en gekeken hoe hard ik reed want we hebben kilometerregistratie van Tomtom en het is  ook maar even dat ik daar te hard reed maar er gaat toch ook een correctie af? En je bedenkt hoe zet die politie jou daar bij de officier van justitie neer. Ik kan zelf mijn verhaal niet doen het zijn gewoon allemaal verwarrende borden dat je niet weet wat je doen kunt. Ik heb te hard gereden en een bon verdiend, maar dit vind ik te ver gaan. Je word zo aan je lot overgelaten wat kan ik het beste doen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Uw rijbewijs is ingevorderd omdat u te hard heeft gereden. De laser heeft 152 km/h afgelezen. U dacht dat u op de A6 's nachts nog 130 km/h mocht rijden maar dat bleek 100 km/h te zijn.

De procedure van het invorderen van het rijbewijs is als volgt:

Invorderen

De politie kan uw rijbewijs invorderen als u de veiligheid op de weg ernstig in gevaar brengt. Dit is bijvoorbeeld als u veel te hard heeft gereden, meer dan 50 km/h te hard.

Beslissing invordering rijbewijs

Bij invordering stuurt de politie uw rijbewijs binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen 10 dagen of uw rijbewijs wordt ingehouden of dat u uw rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat u uw rijbewijs kwijt bent, mag u geen motorvoertuig besturen. Ook niet als u een voertuig nodig heeft voor uw werk.

Inhouding van het rijbewijs

De officier van justitie kan uw rijbewijs voor langere tijd inhouden. De inhouding van uw rijbewijs is een maatregel die geldt totdat uw zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen 6 maanden na de invordering voor de rechter te brengen.

Verzoek teruggave rijbewijs

Bent u het niet eens met de beslissing van de officier van justitie? Dan kunt u een verzoek teruggave rijbewijs indienen bij de rechtbank. Dit is een brief waarin u vraagt of u uw rijbewijs terug kunt krijgen.

Advies

Neem contact op met de officier van justitie. Deze kunt u bereiken via het bureau dat het rijbewijs heeft ingevorderd. U kunt hem vragen wat er staat te gebeuren met uw rijbewijs. Als u uw rijbewijs nodig heeft voor uw werk, raad ik u aan om een advocaat in te schakelen om het rijbewijs terug te krijgen.

Voor meer informatie kunt u de website van de Rijksoverheid raadplegen.