Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs gestolen

Vraag gesteld door J.M. Dokman op 25 januari 2020

Rijbewijs van mijn partner is gestolen.We hebben aangifte gedaan bij de politie. Aangezien we nog een paar weken in Spanje willen blijven is dit erg lastig.
Is er een mogelijkheid om snel aan een nieuw rijbewijs te komen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Uw partner zijn rijbewijs is gestolen in Spanje. U heeft reeds aangifte gedaan bij de plaatselijke politie. U vraagt zich af of uw partner op korte termijn weer over een rijbewijs kan beschikken.

Nieuw rijbewijs aanvragen
Uw partner zal bij de gemeente waar hij woont de aanvraag voor een nieuw rijbewijs moeten doen. Omdat het rijbewijs gestolen is, zal uw het proces verbaal van de lokale politie in Spanje moeten kunnen overleggen.

Spoedprocedure
Bij de gemeente waar uw partner woont kunt u informeren naar de spoedprocedure. De procedure wordt dan verkort naar 5 werkdagen.

Rijden in Spanje
U zult bij de Spaanse autoriteiten moeten navragen onder welke voorwaarden en wat de risico’s zijn als uw partner zonder dat hij een rijbewijs kan tonen blijft rijden. In Nederland is het niet toegestaan.

Conclusie
Uw partner kan door een spoedprocedure bij de eigen gemeente binnen 5 werkdagen weer over een rijbewijs beschikken. Voor uw verdere verblijf in Spanje zal dit echter geen oplossing zijn. Ik raad u aan bij de Spaanse autoriteiten te informeren wat de gevolgen zijn als uw partner rijdt zonder dat hij een rijbewijs kan tonen.