Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatieduur meer dan twee maanden binnen garantie redelijk?

Vraag gesteld door op 19 januari 2020

Mijn Volkwagen Golf DSG (2018) versnellingsbak heeft een storing. Ik heb mijn auto 25 november naar de garage gebracht en nu 19 januari is deze nog steeds niet gerepareerd. De garage zegt dat het onderdeel niet leverbaar is. Ik krijg eerst telkens te horen dat de auto binnen een paar dagen klaar is, vervolgens na bellen wanneer ik hem op kon halen was die toch nog niet klaar. De garage geeft nu aan geen idee te hebben wanneer het onderdeel (brein vd versnellingsbak) weer leverbaar is.  Na veel discussie heb ik nu een leenauto gekregen, maar het lijkt er niet op dat er enige moeite wordt gedaan mijn auto tijdig te repareren. Het is bij Volkswagen al een jarenlang erkent probleem dat de DSG versnellingsbak problemen heeft, daarom vind ik het apart dat er geen onderdelen op voorraad zijn. Kan ik de garage op 1 of andere manier juridisch in gebreke stellen omdat deze reparatie absurd lang duurt? Ik neem aan dat er alternatieve oplossingen mogelijk zijn, maar omdat de auto nog binnen de garantie valt, de garage geen extra geld wil uitgeven aan de reparatie...

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

 

U bent in het bezit van een VW Golf uit 2018. Op 25 november 2019 heeft u uw auto - onder garantie - ter reparatie aangeboden ter zake een gebrek aan de versnellingsbak. Thans - acht weken later - is de auto nog altijd niet hersteld. De dealer stelt dat de benodigde onderdelen vooralsnog niet leverbaar zijn. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit art 7:17 BW
Nu vaststaat dat uw auto ondeugdelijk is, derhalve niet geschikt is voor normaal gebruik, voldoet deze auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de overeenkomst.

Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper (VW-dealer) in de gelegenheid stellen het gebrek te verhelpen.

Ingevolge van art 7:21 lid 3 BW dient de verkoper de reparatie binnen een redelijke termijn uit te voeren en zonder dat dit ernstige overlast voor de koper veroorzaakt.

Nu u al acht weken in afwachting bent van herstel van de versnellingsbak van uw auto, zou u zich als consument kunnen beroepen op art 7:22 lid 1 sub a BW juncto art 7:22 lid 2 BW. Ofwel; nu de verkoper zich niet heeft gehouden aan de wettelijke verplichting het herstel binnen redelijke termijn uit te voeren, geeft dit u het recht een nieuwe VW Golf te eisen casu quo de koop te ontbinden.

Rechtsbijstand
Beschikt u over een rechtsbijstandverzekering? Doe hier dan een beroep op wanneer u met de dealer in een impasse geraakt.

Geschillencommissie
Geschillen met BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.