Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onterechte boete

Vraag gesteld door op 28 januari 2020

Ik heb een boete gekregen uit Oostenrijk op mijn kenteken maar ik ben daar nooit geweest. Heb gebeld naar die instanties maar word opgehangen.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Oostenrijk. U geeft aan nooit in Oostenrijk te zijn geweest. U heeft contact opgenomen met het in de brief genoemde telefoonnummer, maar de verbinding wordt steeds vroegtijdig verbroken. U vraagt zich wat u nu moet doen.

Boeteafhandeling in Oostenrijk
In Oostenrijk wordt na het geautomatiseerd vaststellen van een verkeersovertreding een Anonymverfügung (boete) opgelegd. Het hierin genoemde bedrag moet men binnen vier weken betalen. Tegen de Anonymverfüging kan geen bezwaar gemaakt worden. Wil je bezwaar maken, dan moet je de boete niet betalen maar de 'gewone' strafprocedure (Verwaltungsverfahren) afwachten. Bij veroordeling liggen de boetes dan wel iets hoger.
 

Conclusie
Ik raad u aan niet te betalen en na ontvangst van de kennisgeving van de strafvervolging, bezwaar te maken tegen de vaststelling van de overtreding. Ik adviseer u bewijs te verzamelen van het gegeven dat u (en het voertuig!) rond de datum van de overtreding niet in Oostenrijk was.

Voor meer informatie over de verkeersboetes in Oostenrijkverwijs ik u graag naar onze website.