Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ongevalstoedrachtrapport opvragen Duitsland

Vraag gesteld door op 26 februari 2020

Vorig jaar hebben zijn wij op de Duitse Autobahn van achteren aangereden. Naar onze mening is de tegenpartij schuldig en wij willen dat staven met het verslag van het onderzoek naar de ongevalstoedracht, door de Autobahnpolizei en de Staatsanwalt (openbaar aanklager).

Wij krijgen dat verslag echter niet, volgens de Staatsanwalt omdat wij geen verdachte zijn en alleen als getuige zijn gehoord. Wij zouden het verslag via een advocaat moeten opvragen en dan ons gelijk in de civiele rechtzaak halen. Hoe regelen wij dat, om te beginnen die advocaat? En als het rapport de tegenpartij als schuldige aanwijst, is dan nog een rechtzaak nodig? En hoe regelen wij dát dan? Wij hebben geen rechtsbijstandverzekering.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U bent het slachtoffer geweest van een verkeersongeval in Duitsland. Ter voorbereiding van een civiele procedure tot schadevergoeding wenst u het verslag van het onderzoek naar de ongevalstoedracht te verkrijgen van de Duitse autoriteiten. Volgens de Duitse openbaar aanklager kunt u dit verslag alleen verkrijgen door dit door een advocaat aan te laten vragen. U wilt graag weten hoe u een advocaat bereid vindt om dit rapport aan te vragen. Ook wilt u graag weten of als vaststaat dat een ander schuld heeft aan uw schade, nog een civiele procedure nodig is om uw schade vergoed te krijgen. Ten slotte wilt u graag weten hoe u in dat geval een civiele procedure aanhangig maakt.

Schade melden

Ik raad u aan contact op te nemen met uw autoverzekeraar en daar verdere informatie op te vragen. Ik begrijp dat er geen schadeformulier ingevuld en toegestuurd is aan uw autoverzekeraar. Het is belangrijk dat u de schade alsnog meldt bij uw autoverzekeraar. Als u er met uw verzekeraar niet uitkomt, raad ik u aan contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat. Vervolgens kunt u samen met deze advocaat de vervolg procedure bepalen.

Opvragen rapport in Duitsland

Wij hebben goede ervaringen met een Duitse advocaat, de heer Rolf Klutinius. Alternatief kunt u de website van de ADAC raadplegen. Via onze zustervereniging kunt u meerdere gespecialiseerde rechtshulpverleners vinden. Mocht u meer of andere suggesties willen, dan kan de Nederlandse Ambassade in Duitsland u wellicht verder helpen.

Vervolg procedure

De Duitse advocaat kan u informeren over het verdere verloop van een civiele procedure in Duitsland. Op grond van de vierde WAM-richtlijn kan de Nederlandse vertegenwoordiger van de verzekeraar van de wederpartij worden aangesproken. Het is daarvoor wel belangrijk dat u over gegevens van deze wederpartij beschikt.

Als u ook letsel heeft kunt u zich wenden tot een letselschadebureau, zij helpen u dan graag verder.

Voor meer informatie over verkeersongevallen in het buitenland verwijs ik u graag naar onze website.