Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudskosten mandelige vijver

Vraag gesteld door op 17 maart 2020

Ben in bezit van chalet op eigen grond met 1/12 mandelige vijver op een recreatiepark. Parkeigenaar heeft zonder overleg vijver laten onderhouden en berekent nu de kosten door. Parkeigenaar stelt dat vijver vervuild was, terwijl ik altijd ervoor gezorgd heb dat mijn deel van de vijver en vijverranden netjes werden bijgehouden. Kan de parkeigenaar dit zomaar doen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een chalet op eigen grond met een gedeeld bezit van een gezamelijke vijver. Nu is de vijver schoongemaakt in opdracht van de parkeigenaar en worden u kosten in rekening gebracht. U houdt uw eigen stuk van de vijver echter zelf al schoon. U vraagt of dit redelijk is.

Een vijver is onderdeel van de grond die in bezit is van de parkeigenaar en valt zo ook onder de verantwoordelijkheid van de parkeigenaar. In dit geval bent u deels eigenaar, samen met nog 11 anderen. Ook de eigenaren zijn verantwoordelijk. Gezien het feit dat meerdere mensen een stuk bezitten, is het in dat geval gebruikelijk dat onderhoudskosten verdeeld worden. Mogelijk is hier bij de verkoop een afspraak over gemaakt.

Het had wel op de weg van de parkeigenaar gelegen om u te informeren voor hij deze kosten maakte. Onderhoud kan nodig zijn, ondanks het feit dat u uw eigen stuk van de vijver goed schoonmaakt. De parkeigenaar kan u hierover uitleg geven. Is onderhoud inderdaad nodig voor het gezond houden van de gehele vijver, dan is een kostenverdeling gebruikelijk.

Het feit dat de kosten in dit geval worden gedeeld, is gezien beide verplichtingen niet onredelijk. De vraag is nog wel of de kosten in zijn algemeenheid redelijk waren. Het had wel op de weg gelegen van de parkeigenaar om u over deze kosten en de noodzaak hiervan te informeren.

Voor meer informatie over uw rechten op de camping verwijs ik u graag naar de informatie hierover op onze website.