Mag campingeigenaar toestemming weigeren om ons chalet te verkopen?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2020

Wij staan met ons chalet op een Recroncamping op een huurplaats. Deze plaats wordt per jaar verlengd. Nu willen we ons chalet verkopen. De campingeigenaar houdt dit tegen omdat ze het verloop op de camping te groot vindt worden. Ze heeft aangegeven dat ze binnen 4 weken met een protocol hiervoor komt. Kan zij wettelijk gezien zeggen dat chalets van ouder dan 30 jaar niet meer verkocht mogen worden? En hoe beeindigen we dan onze huurovereenkomst? De parklasten van 2500 euro per jaar zijn voor ons niet meer op te brengen. Wij hebben dit keurig onderhouden chalet 3 jaar geleden gekocht voor 27.000 euro.

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U huurt een vaste staplaats onder Recron-voorwaarden. U vraagt zich af of de campingondernemer eisen mag stellen aan de verkoop van het chalet dat u in eigendom heeft. Ook wilt u graag weten hoe u de huurovereenkomst voor de staplaats kunt beëindigen.

Aan de verkoop van (alleen) het chalet mag de campinghouder geen eisen stellen. Als u het chalet wilt verkopen met behoud van de staplaats kan de campinghouder (als eigenaar van de grond) wel eisen stellen.

Verkoop chalet met behoud staplaats
In de recron-voorwaarden is opgenomen dat u voor verkoop van het kampeermiddel met behoud van staplaats schriftelijke toestemming nodig heeft van de verkoper. Het is de campingondernmer toegestaan om bijzondere voorwaarden te verbinden aan de verkoop. Het is de campingondernemer niet toegestaan om de verkoop afhankelijk te stellen van verkoop met bemiddeling door de campingondernemer of van een financiële tegemoetkoming aan de campingondernemer. De campingondernemer mag wel eisen stellen aan o.a. de leeftijd van het kampeermiddel voordat medewerking aan verkoop met behoud van staplaats wordt gegeven.

Opzeggen huurovereenkomst staplaats
In de recron-voorwaarden is opgenomen dat de recreant de huurovereenkomst kan beëindigen. Wel moet een opzegtermijn van twee maanden voor het einde van de overeenkomst in acht worden genomen. De staplaats moet dan leeg en schoon worden opgeleverd. U moet dan zorgen dat het kampeermiddel en alles wat u op de plaats heeft aangebracht wordt verwijderd.

Conclusie
U kunt het chalet verkopen. U moet dan zorgen dat de staplaats wordt ontruimd en het chalet bij de koper terecht komt. Als u het chalet wilt verkopen met behoud van de staplaats zult u overeenstemming met de campingondernemer moeten bereiken.  

Voor meer informatie over de koop en verkoop van een chalet, verwijs ik u graag naar onze website.