Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling defect

Vraag gesteld door op 11 maart 2020

Wij hebben 23 oktober 2019 een mini gekocht bij een erkende dealer van btw en mini. Deze mini is voorzien van mini occasions next garantie. Op 23 januari heb ik al gemeld dat er iets niet lekker zit met het koppelingspedaal. Nu blijkt dat de Mini (nog 60000 km waarvoor rond de 3000 door ons) versleten koppelingsplaten heeft en vliegwiel. De garage stelt dat dit een onderdeel is dat niet onder de garantie valt maar biedt aan de helft op zich te nemen van de kosten (2400 euro). Mij lijkt dat deze auto non conform is. Wat is uw mening hierover?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een onlangs een occasion gekocht. Onderdeel van de koopovereenkomst is een garantie onder bijzondere voorwaarden. Binnen deze garantieperiode heeft de verkoper geconstateerd dat de koppelingsplaat en het vliegwiel vervangen moeten worden. De verkoper stelt dat dit onderdeel is uitgesloten van de garantie en heeft aangeboden onder coulance de helft van de reparatiekosten voor zijn rekening te nemen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is ten aanzien van deze reparatiekosten.

Garantie

Een overeengekomen garantie is onderdeel van de overeenkomst. Partijen zijn vrij om bepaalde reparaties of gebreken uit te sluiten van de door de verkoper geboden garantie. In de garantievoorwaarden is o.a. opgenomen dat vervanging van de koppelingsplaat is uitgesloten. Ten aanzien van de kosten voor vervanging van de koppelingsplaat kan dus geen beroep worden gedaan op deze garantie.

Onderhoudsvrij garantie

In de koopovereenkomst is ook opgenomen dat de verkoper u een algemene onderhoudsvrije periode garandeert van 6 maanden of 10.000 km. Het probleem met het vliegwiel en de koppelingsplaat heeft zich geopenbaard binnen deze garantieperiode.

Conclusie

Ik raad u aan de verkoper aan te spreken op de ‘onderhoudsvrij’ garantie. Mocht u er onderling niet uitkomen dan kunt u het geschil voorleggen aan de geschillencommissie voertuigen. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft raad ik u aan deze in te schakelen.

Voor meer informatie over garantie verwijs ik u graag naar onze website.