Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometrage camper nagaan

Vraag gesteld door op 17 maart 2020

Ik heb augustus 2018 een 2e-handscamper gekocht bij Duijndam Delft. Het betreft een Knaus camper uit 2010 met 65.000 km op de teller. Het is Knaus Van TI (R11) met kenteken 2-XFK-08. De camper is nieuw verkocht in Duitsland en in 2014 ingescheven in Nederland. De laatste tijd hoor ik veel berichten over geknoei met kms met ingevoerde campers. Weet u hoe ik e.e.a. nog kan nagaan? (het bijgeleverde onderhoudsboekje is onduidelijk en zeer summier)

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een camper gekocht die in het verleden ingevoerd is uit Duitsland, u vraagt zich nu af of er misschien met de kilometerstand gerommeld is.

Het klopt dat het regelmatig voorkomt, dat kilometerstanden niet blijken te kloppen, bij ingevoerde auto's.

Het kan lastig zijn om dit nog te achterhalen. In uw geval is de auto al sinds 2014 in Nederland, vanaf die periode kunt u in ieder geval de kilometerstand, via de RDW middels een tellerrapport opvragen.

In sommige gevallen kan de dealer een auto uitlezen en op die manier achterhalen dat de getoonde kilometerstand niet juist is. Maar als in het verleden dit zo grondig gedaan is, dat de dealer het ook niet meer kan zien, dan kunt u eigenlijk alleen nog kijken wat er voor informatie beschikbaar is bij de bedrijven waar het onderhoud is uitgevoerd (zie hiervoor het onderhoudsboekje).

Door die informatie te reconstrueren, kan het zijn dat er nieuwe onlogische tellerstanden tevoorschijn komen.

Uiteraard kan het net zo goed zijn, dat er geen aanwijzingen zijn en dat de kilometerstand gewoon klopt.