Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ketting van tijd af en kapotte sensor binnen 6 maanden

Vraag gesteld door op 10 april 2020

Onze auto startte van de week niet meer. Garage vermoedde dat de ketting van tijd. We hebben de auto 4 maanden dus met bedrijf contact gezocht waar we hem hebben gekocht. Gratis opgehaald, keken er naar. Ketting heeft rek en is dus van tijd af en er zijn 2 kapotte sensoren.

Nieuwe ketting nodig en 2 nieuwe sensoren. Nu kunnen afspreken dat gezien we de auto kort hebben ze zelf de nieuwe ketting van 600 betalen en wij dan de 2 sensoren van 600. Dit gaven ze als oplossing.

Nu is mijn vraag, heb ik garantie? Is het bedrijf verplicht de kosten volledig te betalen?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

Binnen 4 maanden na aankoop blijkt dat een aantal onderdelen moet worden vervangen. Het betreft een tweetal nieuwe sensoren en een nieuwe ketting. De verkoper heeft aangeboden de ketting kosteloos te vervangen. Het vervangen van de sensoren zou dan voor uw rekening komen. U wilt graag weten wat uw rechtspositie is ten aanzien van de reparatie/vervangingskosten.

Conformiteit

Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben, zijn afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar en kilometrage van de auto. In beginsel moet u als koper bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment van aankoop.

Consumentenkoop

In het geval van een consumentenkoop wordt de bewijslast voor de eerste 6 maanden na aankoop omgedraaid. De verkoper zal dus moeten bewijzen dat het gebrek niet al aanwezig was op het moment van aankoop. Met andere woorden de verkoper zal moeten aantonen dat het gebrek is ontstaan door onjuist gebruik of verkeerd onderhoud. Dit volgt uit art. 7:18 BW.

Rechten bij non-conformiteit

Als een product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben, kunt u van de verkoper eisen dat het gebrek op zijn kosten wordt hersteld. Zonder werkende distributieketting en sensoren heeft de auto niet de eigenschappen die voor normaal gebruik noodzakelijk zijn. Dit gebrek hoefde u niet te verwachten en er bestaat een rechtsvermoeden dat het gebrek al aanwezig was toen u de auto kocht.

Conclusie

Ik raad u aan de verkoper aan te spreken tot kosteloos herstel van zowel de ketting als de twee sensoren. Het gebrek is u duidelijk geworden binnen 6 maanden na aankoop, tenzij de verkoper kan bewijzen dat het gebrek niet bestond bij aankoop, zal hij over moeten gaan tot kosteloos herstel.

Als u er onderling niet uitkomt en u een rechtsbijstandverzekering heeft, raad ik u aan deze in te schakelen. Als de verkoper is aangesloten bij de Bovag, kunt u het geschil voorleggen aan de geschillencommissie voertuigen.
 

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.