Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Internationale bekeuring

Vraag gesteld door op 14 januari 2020

Ik heb een internationale bekeuring gekregen van Call2Collect. Op de website van anwb staat dat alleen het CJIB de bekeuring kan opleggen.

Wat is het advies, de bekeuring van Call2Collect betalen zónder de incasso kosten of wachten totdat het CJIB de bekeuring alsnog krijgt toegestuurd door de Italiaanse overheid. En als dat gebeurd, is de boete dan hoger dan dat deze nu is?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een bericht gelezen dat alleen het CJIB een buitenlandse bekeuring kan opleggen. U heeft een brief ontvangen van een incassobureau over een buitenlandse boete. U vraagt zich af of u alleen het boetebedrag aan het incassobureau kunt betalen of dat u bericht van het CJIB kunt afwachten.

Incasso door CJIB
Het is niet juist dat alleen het CJIB een boete kan opleggen. De bevoegde (buitenlandse) instantie tot het opleggen van de boete kan kiezen om een incassobureau in te schakelen of de boete door het CJIB te laten incasseren.

In Nederland kan alleen het CJIB de betaling van een buitenlandse boete afdwingen. Het CJIB zal alleen incasseren wanneer de boete onherroepelijk is. De hoogte van het boetebedrag zal dan worden vastgesteld op tweemaal de minimumboete en wordt verhoogd met proceskosten.

U zult dus niet automatisch te zijner tijd de boete van het CJIB ontvangen.

Betalen aan het incassobureau
Het incassobureau handelt in opdracht van de instantie die de boete heeft opgelegd. U kunt dus aan het incassobureau betalen. Let op dat u eerst overeenstemming over de hoogte van het bedrag bereikt met dit kantoor. Het incassobureau kan anders eerst zijn incassokosten verrekenen. Het boetebedrag blijft dan openstaan met alle gevolgen van dien.

Ik raad u aan bezwaar tegen de incassokosten te maken. U bent immers niet verplicht om deze incassokosten te betalen. Graag verwijs ik u naar onze website, daar vind u onder andere een model bezwaarschrift tegen de incassokosten.