Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen gordels aanwezig

Vraag gesteld door J. Stuurwold op 2 maart 2020

Ik heb afgelopen weekend een Ford F150 XLT uit 94 gekocht, deze is in 2000 geïmporteerd vanuit California naar Nederland. Achterin zit een bank waar 3 personen kunnen zitten, alleen geen gordels aanwezig. Moet ik die plaatsen, of mag ik er juridisch gezien volwassenen vervoeren zonder gordel?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Mag u in uw geimporteerde Ford F150XLT, bouwjaar 1994, op de bank achterin volwassen personen vervoeren zonder gordel?

Of u op de achterbank van uw Ford F 150XLT volwassen personen zonder autogordel mag vervoeren hangt af van het volgende:

Personenauto

Is uw auto een personenauto (zie kentekenbewijs deel 1) dan moeten gordels aanwezig zijn op alle naar voren gerichte zitplaatsen als de auto na 31 december 1989 in het verkeer is gebracht.

Bedrijfsauto

Is uw auto een bedrijfsauto dan moeten alle naar voren gerichte zitplaatsen van een gordel zijn voorzien als de auto na 31 december 1997 in het verkeer is gebracht. Dat hoeft echter niet als zich op maximaal 1.30 meter voor de rugleuning van de desbetreffende zitplaats een veiligheiddsscherm of de rugleuning van een ervoor gelegen zitplaats bevindt.

Let op! Niet voor niets gelden er sinds 2008 strengere veiligheidseisen voor het vervoer van personen. Autogordels redden jaarlijks veel levens. Personen vervoeren zonder autogordel geniet geen voorkeur.