Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gat in zuiger waardoor motor moet worden vervangen: is beroep op non-conformiteit reëel?

Vraag gesteld door op 19 januari 2020

De vraag betreft een Seat Alhambra, januari 2011.
Wij hebben deze auto gekocht in januari 2012 van de dealer die deze als demo-auto gebruikte. Sindsdien is de auto bij deze dealer in ouderhoud en heeft alle beurten (met enkele zomer- en winter checks) gehad.

Afgelopen december hadden we het idee dat de motor van de auto wat onregelmatig liep.
Op 18 december heeft de auto een grote beurt gehad en APK keuring. Er zijn geen gebreken geconstateerd en geen reparaties uitgevoerd.

Op 21 december zijn we voor 1 weekje naar Oostenrijk geweest met de auto. Tijdens de vakantie en erna kregen we het idee dat de auto onregelmatig liep en dat dit erger werd.
Afgelopen week constateerde de monteur bij de garage dat er een gat in een van de zuigers zit en dat de gehele motor vervangen moet worden.

Ons inziens zou de motor (zuiger) van de auto langer mee moeten gaan dan 9 jaar.
Zou volgens u een beroep op de wettelijke regeling van non conformiteit reeel zijn?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

 

 

Door een gat is een van de zuigers is de motor van uw auto onherstelbaar kapot gegaan. Er moet een nieuw motorblok geplaatst worden. U vraagt zich af of een beroep op non-conformiteit zinvol is.  

Conformiteit
Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit moet u in dit geval aantonen dat het product niet voldoet aan de redelijke verwachtingen die u hiervan mag hebben. Afhankelijk van o.a. het soort product, het bouwjaar en kilometrage wordt bepaald welke verwachtingen redelijk zijn.

Aard van het gebrek
Volgens onze Automotive experts is het door uw garage geconstateerde gebrek een typische gevolgschade. Het defect aan de zuiger heeft vrijwel altijd een oorzaak van buitenaf. Om te bepalen of u dit defect hoefde te verwachten is het van belang de oorzaak van dit defect te kennen.

Opzichzelfstaand hoort de motor een autoleven lang (10 jaar) mee te gaan. Als de onderliggende oorzaak echter buiten de ondeugdelijkheid van de motor blijkt te liggen, is een beroep op non-conformiteit niet zinvol.

Rechten bij conformiteit
Als de oorzaak van de schade buiten uw schuld ligt en u dit gebrek niet hoefde te verwachten, heeft u recht op correcte nakoming van de verkoper. Als het product al een gebrek had toen u het kocht, moet de verkoper dit gebrek op zijn kosten verhelpen.

Conclusie
Ik raad u aan om de oorzaak van de schade vast te laten stellen. Ook om te voorkomen dat na vervanging van de motor het gebrek terugkomt. Afhankelijk van de oorzaak van de schade kan vervolgens worden bepaald of u het (onderliggende) gebrek hoefde te verwachten.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.