Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garage aansprakelijk?

Vraag gesteld door T.J. Korf op 30 maart 2020

In juni 2019 heb ik mijn camper Fiat/Hymer, bouwjaar 2002 bij mijn garage, waar ik al jaren kom, gebracht voor een servicebeurt en APK. Toen ik hem weer ophaalde bleek dat de richtingaanwijzer niet meer goed functioneerde. Je kon hem niet meer bedienen vanuit de neutraalstand van het stuur, zoals het hoort. Hij doet het wel als je eerst aan het stuur draait, en daarna de richting aangeeft, maar dit hoort natuurlijk niet zo, en is ook niet zonder risico.

Ik heb dit de volgende dag bij de garage gemeld, maar die zei, er niets aan te kunnen doen. Daarna ging ik en later ook de garage op vakantie. In oktober ben ik weer gaan praten, maar hij wil niet meewerken. Volgens een Fiatdealer kan de richtingaanwijzer misschien worden hersteld.

Een nieuwe incl. montage kost ca. E. 250,- incl.btw. Mijn garage erkent dat de richtingaanwijzer niet functioneert zoals het hoort. Mijn voorstel dat we samen de kosten van herstel c.q. vervanging delen wijst hij af. Hij erkent niet dat het probleem met de richtingaanwijzer in zijn garage is ontstaan en ik kan niet bewijzen dat dit wel zo is. Mijn camper, hoewel iets ouder, verkeert in een uitstekende conditie. Graag uw advies of ik de garage in gebreke of aansprakelijk kan stellen.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Nadat uw camper, Fiat/Humer in juni 2019 bij de garage is geweest voor een servicebeurt en apk, bleek dat de richtingaanwijzer niet meer goed functioneerde. De richtingaanwijzer kon nier meer bediend worden vanuit de neutraalstand van het stuur. U heeft dit gemeld bij de garage maar deze zei er niets aan te kunnen doen. Het mankement kan worden verholpen door vervanging. De kosten zijn ongeveer 250 euro. U heeft voorgesteld om de kosten te delen, maar de garage ontkent dat het is ontstaan tijdens de servicebeurt. Uw vraag is of u de garage aansprakelijk kan stellen.

Als u de garage aansprakelijk wilt stellen voor het mankement dan zult u moeten bewijzen dat de garage dit mankement heeft veroorzaakt. Zoals ik het begrijp van mijn technische collega, is er vermoedelijk een palletje in het mechaniek van de richtingaanwijzer afgebroken. Dit lijkt op toeval te berusten en het had evengoed kunnen gebeuren op het moment dat u er zelf mee reed.

Wij zien dan ook geen mogelijkheid dat u kunt bewijzen dat het mankement is ontstaan door toedoen van de garage. Aansprakelijk stellen heeft naar onze mening geen zin.